Muzika

Objavljena autobiografija Brusa Springstina

Objavljena autobiografija Brusa Springstina
Objavljena autobiografija Brusa Springstina

Ovo dogoočekivano djelo predstavlja izuzetnu intimnu ispovijest koja, osim presjeka jedne izuzetne umjetničke karijere, donosi punokrvni prikaz života jednog od najvažnijih savremenih rok muzičara.

Brus Springstin (1949.) primljen je u Kuću slavnih rock and rolla, Kuću slavnih kompozitora i Kuću slavnih Nju Džersija. Snimio je 18 studijskih albuma, te niz kompilacija i live albuma prodanih u više od 64 miliona primjeraka u SAD-u, te u više od 120 miliona širom svijeta, što ga je učinilo najprodavanijim svjetskim umjetnikom svih vremena. Dobio je dvadeset nagrada Grammy, jednog Oskara i nagradu Kennedy Centra.

Autobiografiju, koja je ime dobila po albumu iz 1975. na kojem se, uz naslovnu, nalaze i pjesme poput "Thunder Road", "Jungleland", "Tenth Avenue Freeze-Out" i "Backstreets", Springsteen je počeo pisati 2009. Pjesme s toga albuma čine labavo povezan ciklus u kojemu legendarni roker govori o svojoj očajničkoj želji da pobjegne iz grada u kojemu je odrastao i koji ga je oblikovao, "između pjesništva, opasnosti i tame", Friholda u Nju Džersiju, "obalnog grada s drvenim šetalištem uz okean, u kojem je gotovo sve prekriveno nijansom prevare".

Rezultat njegovih sedmogodišnjih napora govori istu priču: čitav je život proveo nastojeći pobjeći iz Friholda, ali to će mjesto zauvijek ostati dio njega.

Knjiga, koja je širom svijeta izašla na isti dan, 27. septembra, samo nekoliko dana prije Springstinovog 67. rođendana, donosi niz priča i anegdota o njegovim raznim životnim iskušenjima tokom proteklih 40 godina; od teškog odnosa s ocem, šutljivim i odbojnim mizantropom, preko bliskosti s članovima benda, problema u odnosima sa ženama i ustrajnih nastojanja da pronikne u tajne ljubavi do onoga što sve to povezuje, njegove duboke strasti prema muzici, posebno onome što spada pod rok muziku.

Uzimajući kao smjernice događaje u svojem životu koje smatra da su uobličili kako njegovu priču tako i njegov izvođački rad, Springstin na 500-tinjak stranica svoje knjige zapravo govori o tome šta to znači biti – on.

(NN, express.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije