Muzika

Piano fest "Tattile" : Četiri dana pijanističkog usavršavanja

Piano fest "Tattile" : Četiri dana pijanističkog usavršavanja
Foto: Ilustracija | Piano fest "Tattile" : Četiri dana pijanističkog usavršavanja

SARAJEVO - Treći Piano fest "Tattile", koji će biti održan u periodu od 21. do 25. marta u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, biće centar stručnog usavršavanja mnogih mladih pijanista, klavirskih i muzičkih pedagoga.

Poslije svjetski priznatog događaja obaranja Ginisovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju na jednom klaviru u sarajevskoj Vijećnici, Udruženje za razvoj pijanizma i klavirske muzike "Tattile" u svom petodnevnom programu svim posjetiocima nudi zanimljive koncerte, majstorske i interaktivne radionice.

"Držeći se svog koncepta i ove godine publici dodjeljujemo važnu ulogu, ulogu žirija koji će odabrati najatraktivnije tačke na koncertu mladih pijanista planiranom za subotu, 24. marta, u 19.30 u Bosanskom kulturnom centru. Prvi među jednakima nastavit će svoje dalje usavršavanje na prestižnoj ljetnoj školi klavira, a najatraktivniji klavirski duo  dobit će ulaznice za koncert Aljoše Jurinića", saopštili su organizatori.

Dodaju da je Jurinić bio gost na prošlogodišnjem Piano festu u Sarajevu, te da je to bio ujedno i njegov  debitantski koncert u tom gradu.

Majstorske radionice Julie Gubaiduline i Gligora Gelebeševa naišle su na veliki interes bh. publike i mladih pijanista, što i ne čudi jer se radi o vrhunskim pedagozima i pijanistima sa zavidnim karijerama.

"U nastojanju da sarajevskoj publici i gostima iz cijele BiH ponudimo što kvalitetnije sadržaje, u programskim aktivnostima festivala nalaze se još tri koncerta, među kojima i onaj pod nazivom 'Priče o Bachovim invencijama i fugama' Bartolomeja Stankovića namijenjen osnovnoškolcima, a kojem će prethoditi i interaktivna radionica 21. marta", istakli su organizatori Piano festa.

Koncert klavirskog dua "Gelebešev" održaće se 22. marta, dok je nastup pod nazivom "Piano (con)fussion" zakazan za 23. mart i na njemu će učešće uzeti bh. umjetnici donoseći publici miks žanrova i stilova i najavljujući time istoimenu panel diskusiju narednog dana.

Projekat se odvija u partnerstvu sa Bosanskim kulturnim centrom i Osnovnom muzičkom i baletskom školom Novo Sarajevo, a podršku trećem Piano festu "Tattile" dali su potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Zahvaljujući partnerstvima, sponzorima i prijateljima festivala, ulaz na sve koncerte je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije