Muzika

Počeo se širiti duh "Demofesta"

Počeo se širiti duh "Demofesta"
Foto: Ilustracija | Počeo se širiti duh "Demofesta"

Izložbom "10 godina vrhunskog zvuka", te pres-konferencijom juče je tačno u podne iz Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci počeo da se širi duh ovogodišnjeg jubilarnog 10. festivala demo bendova "Demofest".

Postavka fotografija, koncertnih plakata, majica i ostalih memorabilija "Demofesta" vraća posjetioce u godine iza nas, kada se, baš kao što će to biti slučaj i ove godine, tri noći plesalo na zidinama tvrđave Kastel.

Brankica Janković, direktor "Demofesta", istakla je da je tim koji stoji iza ovog festivala dao sve od sebe da tokom proteklih 10 godina stvori festival koji je zauzeo jedno od najvažnijih mjesta na muzičkoj mapi ovog dijela Evrope.

"Dali smo sve od sebe da ostvarimo prvih 10 godina našeg festivala. Sljedeće godine ćemo znati da li smo napravili dobar posao i da li će postojati neke greške koje bi trebalo ispravljati", istakla je Jankovićeva.

Ona je podsjetila da se "Demofest" ove godine održava na dvije festivalske bine, te da je povećan i broj takmičarskih bendova.

"Svake godine nam se prijavi preko 400 bendova i grupa, i veliki broj muzičara želi da nam se pridruži u Banjaluci. Zato smo odlučili da se ove godine na našem festivalu takmiči 50 bendova umjesto dosadašnjih 30", dodala je Jankovićeva.

Ona je kazala da će festival podržati i ugrožene poljoprivednike, prvenstveno proizvođače maline koji se trenutno nalaze u teškoj situaciji zbog niske otkupne cijene ovog voća.

Organizatori su juče otkrili i da će se kompanija "Aquarius", koja stoji iza najboljeg festivala demo bendova, naredne godine posvetiti i organizaciji filmskog festivala.

Jedan od partnera ovogodišnjeg festivala je i "Banjalučka pivara", koja je bila uz festival od prvih godina osnivanja. Direktor "Banjalučke pivare" Nikolas Peni je iskoristio priliku da čestita organizatorima festivala jubilej od 10 godina te dodao da je osnovni cilj "Demofesta" upravo kreativnost koju on donosi.

Osim limenki sa simbolima festivala demo bendova, "Banjalučka pivara" je spremila i posebnu liniju novog kraft  Nektar X Weiss piva.

"To je kraft Weiss pivo, spremljeno posebno za ovu priliku. To je svježe pivo koje predstavlja ovaj festival", dodao je Peni.

Uz ovogodišnji "Demofest" je stala i kompanija "Huawei", koja će na desetom izdanju festivala predstaviti i svoj novi telefon Huawei P10.

Osim ovog poznatog brenda, uz festival je i kompanija "M:tel", čiji predstavnici ističu zadovoljstvo što su rame uz rame sa festivalom još od vremena kada je bio samo ideja na papiru.

Osim bogatog muzičkog programa ove godine festival je spremio i niz dnevnih programa i radionica.

"Demofest" će ove godine podržati i lica sa invaliditetom, pa je tako u sklopu festivala postavljena i platforma kao i pristupne rampe za lica sa invaliditetom koja će moći nesmetano da uživaju u festivalu.

Kapije festivala otvaraju se svako veče od 20 časova. Ulaz je besplatan do 21 čas, nakon čega se naplaćuje osam KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije