Muzika

Počinje festival "Akordeon art plus"

Počinje festival "Akordeon art plus"
Foto: N.N. | Počinje festival "Akordeon art plus"
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu danas počinje Deveti međunarodni muzički festival "Akordeon art plus", na kojem će učestvovati oko 350 takmičara.

Festival "Akordeon art plus" organizuju Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk".

U okviru Festivala biće održan Deveti internacionalni festival harmonike i Prvo međunarodno takmičenje pijanista.

Predviđeno je takmičenje solista na harmonici, te kamernih ansambala i orkestara harmonika, a od ove godine i takmičenje pijanista u disciplinama klavir, klavirski duo i klavirski praktikum.

Pristiglo je više od 240 takmičarskih prijava, a, budući da su uključeni i kamerni ansambli i orkestri koji imaju više članova, organizatori očekuju da će biti preko 350 učesnika.

U programu Festivala, osim takmičenja, predviđeni su i koncerti i predavanja eminentnih izvođača i pedagoga, a u koncertnom dijelu programa biće održana dva koncerta na harmonici i dva na klaviru.

Prvi koncert na harmonici sutra će održati duo "Pariz-Moskva" iz Francuske, a djela programa za klavir koncert održaće eminentni pijanista Aleksandar Serdar iz Srbije.

Trećeg dana programa, 17. maja, koncert će održati pijanista iz Hrvatske Đorđe Staneti, a u večernjim časovima publici će se predstaviti jedan od najznačajnijih akordeonista Josif Puric iz Rusije.

Na posljednji dan Festivala u petak, 18 maja, profesor sa Konzervatorijuma u Lozani Stefan Šapui održaće predavanje, a u 18.00 časova predviđena je svečanost zatvaranja, na kojoj će biti dodijeljeni pehari i novčane nagrade, a svaki od laureta će se predstaviti publici.

Festival će trajati do petka, 18. maja.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije