Muzika

Premijerno izvedena prva banjalučka opera Safikada (Foto)

Premijerno izvedena prva banjalučka opera Safikada (Foto)
Premijerno izvedena prva banjalučka opera Safikada (Foto)

BANJALUKA - Prva banjalučka opera "Safikada", reditelja Nenada Bojića i kompozitora Muharema Insanića, koja je premijerno izvedena u četvrtak naveče, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS (NP RS), naišla je na izvanredan prijem kod publike.

Oko 80 vrhunskih umjetnika, koliko ih je bilo uključeno u postavku opere, koja je nastala po legendi o banjalučkoj Safikadi, svojom odličnom izvedbom opravdalo je povjerenje banjalučke publike, koja je željno iščekivala izvođenje ovog djela.

Publiku je posebno oduševila prvakinja Franfurktske opere, Banjalučanka Dunja Simić, koja je fascinantno dočarala svu tragediju lika Safikade.

Radnja prve banjalučke opere smještena je na kraj 19. vijeka, u vrijeme Austrougarske monarhije. Opera je rađena prema legendi o djevojci Safikadi, koja je bila zaljubljena u austrougarskog vojnika, a koji je pripadao drugom nacionalnom, vjerskom, kulturnom i civilizacijskom krugu. Ljubav je bila obostrana, ali za ono vrijeme, na kraju 19. vijeka, nije bila moguća i unaprijed je osuđena.

Odlučna da sačuva ljubav, Safikada, odjevena u svadbeno ruho, sačekala je da se upali fitilj topa, koji je ispred banjalučke tvrđave Kastel svakog dana pucnjem označavao podne. Pritrčala je topu, grudi priljubila uz otvor cijevi te položila život.

Prema reakcijama publike, koja je izvedbu opere pozdravila gromoglasnim aplauzom, prva opera u gradu na Vrbasu u potpunosti je opravdala očekivanja reprezentativnog umjetničkog djela, jer se radi o klasičnoj operi, koja sublimira sve elemente umjetnosti.

Premijeri "Safikade" prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog i javnog života RS.

Nada Tešanović, ministar omladine, porodice i sporta RS, nakon premijere opere istakla je da je oduševljena njenom izvedbom.

"Zaista se radi o jednoj krasnoj ljubavnoj priči, koju mi Banjalučani već godinama znamo, i mogu reći da sam oduševljena izvedbom. Sve čestitke cjelokupnom ansamblu, a posebno Muharemu Insaniću i Slavku Podgorelcu, koji su godinama radili na ovom djelu", poručila je Tešanovićeva.

I Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, istakao je da je kao gledalac u operi iskreno uživao.

"Mislim da je performans bio izvanredan. Nadam se da je opera 'Safikada' samo još jedan novi kulturni iskorak u našoj, inače bogatoj tradiciji, koja će poslije ovoga biti još bogatija", poručio je Komić.

Banjalučki biskup Franjo Komarica istakao je da mu je bilo veliko zadovoljstvo prisustvovati prvoj izvedbi opere "Safikada".

"Raduje me da mi ovdje u Banjaluci, kao jedna urbana cjelina, njegujemo neke stvari koje su sastavni dio cijelog urbanog svijeta i da se Banjaluka sve više profilira u one sredine. Nadam se da će 'Safikada' i ubuduće naići na odličan prijem kod publike izvan ovog područja, jer je to zaslužila i po svojoj tematici, ali i po svojoj izvedbi, i da će sigurno izvan ovog područja imati snažnu poruku o jednoj drami ljudskog srca", kazao je biskup Komarica.

Režiser Nenad Bojić, nakon premijere, rekao je da je veoma zadovoljan rekacijom publike, istakavši da je bilo komplikovano postaviti "Safikadu" na pozorišnu scenu.

"Ovo je poetska stvar. Sam libreto je nastao po poemi Slavka Podgoreleca, koji je posljednjih godina mnogo radio na njemu. Bilo je zaista teško pretvoriti poemu u operski libreto", naveo je Bojić.

Režiser "Safikade" je istakao da se radi o priči koja treba da nas sve podsjeti šta je to u stvari ljubav.

"Danas se fenomen zvani ljubav, nažalost, negdje izgubio, svet se otuđio. Upravo 'Safikadom' želimo da podsetimo na pravo značenje te reči i nadam se da se to izvođenjem opere i desilo", kazao je Bojić.

Slavko Podgorelac, pisac libreta, takođe je impresioniran reakcijom banjalučke publike.

"Impresioniran sam reagovanjem publike, koja je izvođenje opere primila sa srcem. Da budem iskren, čak sam i iznenađen. Čini mi se da smo napravili nešto dobro", prokomentarisao je kratko Podgorelac nakon premijernog izvođenja "Safikade".

Muharem Insanić, kompozitor i direktor muzičko-scenske agencije "Arion", koja je izvršni producent opere, istakao je da je "Safikada" plod višegodišnjeg timskog rada, te da su svi umjetnici koji su uključeni u postavku opere vrlo uspješno odradili svoj posao.

"Premijernim izvođenjem 'Safikade' Banjaluka je stasala u pravi kulturni centar. Hor, kao i solisti su vrlo uspješno i predano radili na tom projektu, kako bi imali jedno reprezentativno umjetničko djelo, koje će na pravi način prezentovati kulturu ovih prostora. Ipak, publika je ta koja će odlučiti o nastavku održavanja ove opere", poručio je Insanić, pojašnjavajući da je riječ o klasičnoj operi, koja sublimira sve elemente umjetnosti, muziku, glumu, književnost...

Operska diva Dunja Simić, nakon premijere, kazala je da je dirnuta toplim prijemom kojim je izvedba opere dočekana kod banjalučke publike.

"Izuzetna mi je čast igrati ulogu Safikade. To je legenda vezana za naš grad, za moje djetinjstvo i mladalačke dane. Iako, moram priznati, ne volim premijere, radujem se reprizi s obzirom na topao prijem publike, koja je prepoznala vrijednost opere", izjavila je Simićeva.

Pripreme za operu su trajale gotovo šest godina, a njenu realizaciju pomogli su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Vlada Federacije BiH, te intelektualci u BiH i inostranstvu.

Prva repriza opere "Safikada" trebalo je da bude održana u petak naveče, na Velikoj sceni NP RS.

U Banjaluci postoji grob djevojke Safikade, na kojem duže od 100 godina mladi i zaljubljeni svih nacija i vjera pale svijeće u nadi da će tim činom osigurati trajnost vlastite ljubavi.

Ekipa

Kompozitor: Muharem Insanić

Libreto: Slavko Podgorelec

Orkestracija: Svetozar - Saša Kovačević

Dirigent: Ognjen Bomoštar

Reditelj: Nenad Bojić

Scenograf, kostimograf: Dragana Purković Macan

Koreograf: Vaso Popović

Uloge

Safikada: Dunja Simić

Asker: Jasmin Bašić

Majka: Jelena Vlagović

Babo: Ivan Šarić

Služavke: Maja Manojlović, Albina Smajlović

Duše: Ana Marković, Ana Zrilić

Muzička podrška

Operni hor i orkestar MSA "Arion", Banjaluka

Folklorni ansambl CKUDM "Veselin Masleša" Banjaluka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije