Muzika

Preminuo tenor Sergej Dubrovin (VIDEO)

Preminuo tenor Sergej Dubrovin (VIDEO)
Preminuo tenor Sergej Dubrovin (VIDEO)

Dramski tenor, nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta, Sergej Dubrovin preminuo je 31. avgusta u Beogradu u 73. godini, saopšteno je danas iz nacionalnog teatra.

Priznati umjetnik, rođen 3. juna 1942. godine u Samarkandu, Uzbekistan, poslije završenog Lenjingradskog konzervatorijuma, odmah je pozvan u Boljšoj teatar, a potom je prešao u Kijevsku operu.

Odatle, kao prvak, odlazi na svjetska gostovanja gdje je veoma zapaženo nastupao u "Pikovoj dami" u Madridskoj operi, dok je od Šostakoviča za ulogu Sergeja u "Katrini Izmailovoj" (Visbaden) dobio izvanredne pohvale koje su na njegov budući razvoj djelovale veoma podsticajno.

U svom formiranju, prošao je kroz tri faze: na početku karijere pjevao je najprije kao bas, zatim kao bariton, a kad je počeo da pjeva tenorske uloge, prva partija mu je bila Faust.

Pjevao je i dramski i lirski repertoar. Posebne duhovne kulture, Dubrovin je umio da istakne umjetnike koji su na njemu ostavili neizbrisiv trag i bili značajni za njegov razvoj kao umjetnika. Među njima su Konstantin Semionov, dirigent pozorišta Kirov iz Lenjingrada, režiser Smolič iz istog pozorišta, potom Stjepan Turčak...

Od pjevača, prvi uzor bio mu je Mario Lanca, kao i nezaboravni italijanski tenor Enriko Karuzo. Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ostvario je niz vrhunskih uloga od kojih se posebno pamte one u operama "Trubadur", "Adrijana Lekuvrer", "Kavalerija rustikana", "Aida", "Otelo", "Pikova dama", "Karmen"...

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije