Muzika

Prvi snimak Dejvida Bouvija prodan za 40.000 funti

Prvi snimak Dejvida Bouvija prodan za 40.000 funti
Foto: Arhiva | Prvi snimak Dejvida Bouvija prodan za 40.000 funti

Prvi poznati snimak Dejvida Bouvija, dok je bio šesnaestogodišnji pjevač u bendu zvanom The Konrads, prodana je u utorak na aukciji u Britaniji za gotovo 40.000 hiljada funti.

Engleska aukcijska kuća Omega, specijalizovana za muziku, saopštila je kako je pomama za Bouvijevim snimkom rezultirala time da joj je cijena narasla četiri puta više u odnosu na očekivanih 10.000 funti.

Snimak je otkriven ranije ove godine u potkrovlju, otkrila je prethodno Omega.

Pjesma 'I Never Dreamed' snimljena je u studiju 1963. kada su The Konradsi pitali Bouvija, koji je tada još nastupao pod rodnim imenom Dejvid Džouns, da bude glavni vokal.

Promotivne crteže benda kojima je tada nepoznati Bouvi bio autor, zajedno sa fotografijama i dokumentima benda, prodani su za 17.130 funti, dok je poster The Konradsa iz 1963. prodan za 6.600 funti, rekli su iz Omege.

Bouvi je ubrzo nakon toga napustio bend, a slavu je postigao tek šest godina kasnije, kada je kao solo umjetnik objavio singl “Space Oddity” o izmišljenom astronautu majoru Tomu.

Bouvi je tokom pola vijeka karijere, eksperimentirajući sa soulom, diskom, džezom i ambijentalnom muzikom, stekao ugled jednog od najinovativnijih glasova u roku.

Preminuo je 2016. godine od raka, dva dana nakon što je objavio posljednji album na svoj 69. rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije