Muzika

"Red Bull RapLika" osvaja region

"Red Bull RapLika" osvaja region
"Red Bull RapLika" osvaja region

Takmičenje "Red Bull RapLika" 2017. postavlja izazov pred repere iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije da demonstriraju svoju vještinu hip-hop improvizacije u borbi za laskavu titulu najboljeg freestylera u regionu. Prijave za ovo veliko takmičenje u repovanju slobodnim stilom su otvorene i trajaće do 7. aprila 2017. godine.

Nakon velikog uspjeha prvog izdanja "Red Bull RapLike", održanog prošle godine u BiH, ovo takmičenje u sklapanju rima "na licu mjesta" pravi iskorak i širi se na region. Poznati reper Frenkie ističe da je ovogodišnje takmičenje veće i bolje od svih prethodnih.

"Ove godine ćemo imati još kvalitetnije sadržaje jer se širimo na region. Imaćemo tri nacionalna finala u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, gdje ćemo izabrati najbolje, koji će učestvovati u regionalnom finalu koje će se održati 20. maja u BiH. To je ključna promjena koja će doprinijeti da ovo bude još bolji događaj", naglasio je Frenkie.

Svi zainteresovani koji žele da pokažu svoj talenat u freestyle repovanju svoje prijave mogu da popune na zvaničnoj internet stranici takmičenja www.redbullraplika.com.

"Prvi korak za svakog ko želi da učestvuje na takmičenju je da dođe na stranicu, registruje se i pošalje prijavu. Sve su opcije na ovoj stranici i jako je jednostavno. Kamera će snimati svakog kandidata 60 sekundi i na osnovu toga žiri bira najbolje koji će učestvovati u nacionalnim finalima u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu. Žiri će na nacionalnim takmičenjima izabrati najbolje repere koji će ići na regionalno finale", dodao je Frenkie.

Poznati reper naglašava da je jedno mjesto već rezervisano za prošlogodišnjeg pobjednika Darka Richtera, koji će imati priliku da brani svoju titulu najboljeg freestyle repera, a da će imena ostalih učesnika biti poznata nakon nacionalnih finala. On dodaje da zainteresovani kandidati imaju priliku i da usavršavaju svoje vještine na zvaničnoj internet stranici takmičenja.

"Svi koji žele da se prijave treba da znaju da je freestyle teška disciplina i zahtijeva redovnu vježbu. Moj savjet svima koji žele da se prijave je da odu na stranicu i tamo mogu da vježbaju sa protivnicima jedan na jedan. To je, po meni, najbolja vježba gdje mogu u samo pola sata mnogo doprinijeti kvalitetu repovanja i svako ko tu provede neko vrijeme vježbajući biće u mnogo boljoj kondiciji za takmičenje. Ja uvijek volim da kažem da je dobra priprema pola uspjeha", dodao je Frenkie.

Takmičenje "Red Bull RapLika" je u nekoliko godina trajanja podiglo nivo hip-hop scene u Bosni i Hercegovini i pretenduje da preraste u tradiciju.

"Mi smo radili 'Rap battle' i prije i onda smo imali kraću pauzu. Tada se osjetio pad kvaliteta rep muzike jer nije bilo prilike da se mladi reperi pokažu. To zapravo pokazuje koliko je bitan ovaj događaj. Zato mi planiramo da ovo preraste u tradiciju jer smatramo da je jako bitno za muzičku scenu regiona i dobra odskočna daska za svakoga ko želi da se bavi rep muzikom", dodao je Frenkie.

Za sve učesnike na ovogodišnjem "Red Bull RapLika" takmičenju predviđene su i vrijedne nagrade, a oni će imati obezbijeđen prevoz i smještaj tokom trajanja takmičenja.

Freestyle repovanje

Freestyle repovanje je oblik muzičkog takmičenja u kojem dva ili više repera odmjeravaju snage u improvizovanom sastavljanju rima i strofa.

Cilj takmičenja je da se protivnik što kreativnije retorički porazi. Takođe, smatra se ispod časti ako reper koristi već napisane ili posuđene rime u duelu. Žiri odlučuje o pobjedniku na osnovu kreativnosti rima koje takmičar sastavlja, dok publika predstavlja najznačajniji faktor takmičenja, čiji aplauz u većini slučajeva odlučuje ime pobjednika.

Takmičenje se može odvijati u nekoliko kategorija. U većini slučajeva žiri svakom takmičaru postavi kao zadatak nekoliko riječi koje mora da iskoristi tokom nastupa, da bi se na taj način uvjerili da takmičar nije već unaprijed napisao svoje rime.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije