Muzika

SPD "Jedinstvo" obilježava 125 godina od osnivanja

SPD "Jedinstvo" obilježava 125 godina od osnivanja
Foto: N.N. | SPD "Jedinstvo" obilježava 125 godina od osnivanja

BANJALUKA - Srpsko pjevačko društvo (SPD) "Jedinstvo", pod dirigentskom palicom Nemanje Savića, u četvrtak s početkom u 19 časova u hramu Hrista Spasitelja, u centru Banjaluke, održaće koncert duhovne muzike i tako nastaviti obilježavanje 125. godišnjice od svog osnivanja.

Centralna proslava obilježavanja jubileja biće povezana i realizovana sa sadržajima 15. međunarodnog festivala "Banjalučki horski susreti", u okviru kojih će pomenuti koncert biti i održan.

"SPD 'Jedinstvo', veliki neimar srpske duhovnosti i kulture, stvoreno pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, ugradilo je svoj rad u značajne događaje srpskog naroda posebno Banjaluke, Krajine i Republike Srpske", saopšteno je povodom koncerta iz ovog društva, koje je od osnivanja (1893. godina) održalo više od 5.000 koncerata i učešća na bogosluženjima na prostoru bivše Jugoslavije, većine evropskih zemalja, ali i daleke Rusije, Australije, Kine i Sjevarne Amerike.

"Jedinstvo", kako kažu iz ovog društva, je kroz svoje višestruke, mnogobrojne aktivnosti i  visokoumjetničke domete, postalo mnogo više od uspješnog pjevačkog društva.

"Zbog uloge koju je imalo i ima u istoriji i životu srpskog naroda ovih prostora s pravom kažemo - 'Jedinstvo' je institucija kulture", glasi nastavak saopštenja o duštvu koje je nosilac više odlikovanja, između ostalih i ordena svetog Save, ordena Njegoša, ordena svetog Andreja te Povelje grada Banjaluka.

U tekućoj 2018. godini obilježavajući 125. godišnjicu postojanja "Jedinstvo" je već imalo zapažene koncerte u Banjaluci, Novoj Gradišci, Dubrovniku, Trebinju, učešće na horskim festivalima u Argos Orestiku (Grčka) i Adelaidu (Australija).

"Nakon ovih veoma uspješnih nastupa, 'Jedinstvo' je ponovo dobilo poziv za gostovanje u Australiji i ove jeseni je realizovalo učešće na festivalu u Adelaidu, te održalo više koncerata u ovom gradu i Pertu", kaže Nemanja Savić, dirigent "Jedinstva", dodajući da je ovo društvo uzelo učešće na više liturgija i večernjih bogosluženja u navedenim gradovima.

Jedinstvo s ponosom ističe svoj značaj i u redovnim učešćima na nedjeljnim i prazničnim liturgijama u  sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

"'Jedinstvo' i narednih godina očekuju brojne aktivnosti, nastupi, koncerti, gostovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Australiji, a tokom 2019. godine  će se priključiti obilježavanju našeg zajedničkog jubileja - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve", zaključuje Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije