Muzika

Sjajan nastup Divne Ljubojević u Sankt Peterburgu

Sjajan nastup Divne Ljubojević u Sankt Peterburgu
Sjajan nastup Divne Ljubojević u Sankt Peterburgu

PETERBURG - Nastup Srpkinje Divne Ljubojević i njenog sastava "Melodi" na velikoj Vaskršnjoj akademiji pravoslavne muzike u Sankt Peterburgu ocijenjen je kao prvorazredna senzacija - javlja Srnin reporter.

U prelijepoj, velikoj sali Peterburške filhamornije "Šoštakovič", u carskom Sankt Peterburgu, nastupili su pobjednici međunarodnog festivala kompozitora "Roman Slatkopjevec".

Iako nije učestvovala u zvaničnom, takmičarskom programu, nastup Srpkinje Divne Ljubojević izazvao je veliku pažnju. Posjetioci su upijali prelijepo pojanje Ljubojevićeve, koja je pjevala tuđe, ali i svoje crkvene kompozicije.

"Drugi put sam u Peterburgu, a ovo je moj treći koncert. Doživljaj je fantastičan, jer pred sobom imam duhovnu publiku, koja ume da sluša i uživa", rekla je Divna Ljubojević.

Srpska diva crkvene muzike iz Beograda, nakon maestralne interpretacije tropara "Hristos vaskrse iz mrtvih", vraćana je na scenu nekoliko puta. Svi su htjeli da je dotaknu i daruju joj cvijeće.

Ona je potvrdila i da je u Peterburgu, u okviru takmičarskog programa, nastupilo i crkveno pjevačko društvo "Branko" iz Niša, kao i kompozitor Svetislav Božić. Ruska publika je premijerno čula njegove kompozicije "Liturgija" i "Molitva Raščana" - djela inspirisana NATO bombardovanjem Srbije.

U protekle tri godine najistaknutiji kompozitori pravoslavne duhovne muzike slali su na ovaj konkurs svoje najbolje radove, inspirisane starom ruskom, srpskom i bjeloruskom muzikom - navodi Srnin reporter.

Pristiglo je skoro 300 partitura od 200 autora iz više od 30 zemalja svijeta, rekao je Aleksej Ribnikov, znameniti ruski kompozitor i predsjednik žirija ove manifestacije, koja se organizuje pod pokorviteljstvom predsjednika Rusije Medvedova, a uz blagoslov patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

Legendarna Sofija Gubajdulina istakla je veliki značaj Svepravoslavne akademije pravoslavne muzike i navela da će svijet nakon ovog festivala duhovnosti biti ljepši, miroljubiviji i sadržajniji.

Gajbaldulina je pozdravljena frenetičnim aplauzima, baš kao i laureati vaskršnje svetkovine muzičke, pravoslavne muzike iz Srbije, Grčke, Bugarske, Bjelorusije, Ukrajine, do Vladivostoka.

"Prva nagrada nije dodijljena, ali su izraziti pobjednici Natalija Varlamova, Dimitrij Danilov, Aleksej Larin i Aleksej Zaharov, iz Rusije", saopštila je Natalija Orlova, generalni producent Festivala, inače jedna od najpoznatijih ruskih primabalerina.

Specijalne nagrade pripale su Bjelorusima i bugarskoj Akademiji poravoslavne muzike.

U veličanstvenom zdanju Peterburške Filharmonije bila je i Dragana Drakulić, Beograđanka koja se prije 20 godina udala za Rusa. Dragana predaje srpski jezik na ovdašnjem univerzitetu i srećna je kad sretne nekog sunarodnika.

Ona je pozdravila Republiku Srpsku, istakla da se međunarodni konkurs kompozitora pravoslavne muzike nastavlja, te da će iduće godine, ovdje u Peterburgu nastupiti i banjalučka grupa "Trag".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije