Muzika

Slobodan Gerić za "Nezavisne": Zvučne mogućnosti kontrabasa neotkriveni dragulj

Slobodan Gerić za "Nezavisne": Zvučne mogućnosti kontrabasa neotkriveni dragulj
Foto: Ustupljena fotografija | Slobodan Gerić za "Nezavisne": Zvučne mogućnosti kontrabasa neotkriveni dragulj

Koncert kvarteta kontrabasa "Bassomania", koji čine renomirani kontrabasisti Slobodan Gerić, Zoran Marković, Fahrudin Strojil i Ljubinko Lazić, biće održan sutra u Banskom dvoru u Banjaluci, s početkom u 20 časova.

Kao specijalni gosti će nastupiti banjalučki kontrabasisti Dragan Petrović, Dejan Đorđević, Đorđe Babić, Ognjen Babić i Veljko Miladinović.

Kvartet kontrabasa "Bassomania" je proizašao iz istoimene muzičko-obrazovne manifestacije koju su prije više od 30 godina na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu pokrenuli profesori Nebojša Ignjatović i Slobodan Gerić.

Jedan od osnivača "Bassomanije" Slobodan Gerić doktorat nosi sa Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Nebojše Ignjatovića, što je ujedno i prvi umjetnički doktorat gudačkih instrumenata ove ustanove, a usavršavao se u Austriji i Italiji.

Gerić je djelovao kao solista i član brojnih sastava, među kojima su Beogradska filharmonija, Niški simfonijski orkestar i Gudači Svetog Đorđa, gdje je trenutno angažovan kao solo kontrabasista, a osim nastupa bavi se i pedagoškim radom kao profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Više o nastupu koji očekuje Banjalučane, te radu "Bassomanije" i drugim aktivnostima Gerić je govorio u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Nastupate u Banskom dvoru u Banjaluci pa nam za početak recite kakva su očekivanja pred koncert?

GERIĆ: U Banjaluci sam prisutan od 2008. godine, kada sam započeo rad kao profesor kontrabasa na Akademiji umetnosti. Već sam nekoliko puta nastupao ovde, i kao solista, ali i kao kamerni muzičar. S obzirom na to da sam planirao turneju kvarteta kontrabasa po regionu u okviru festivala "Bassomania" u gostima, ponudio sam ideju održavanja koncerta i u sali Banskog dvora, koja mi je inače omiljena, i ta ideja je prihvaćena.

NN: Kakav repertoar pripremate, kakva djela ćemo imati priliku da čujemo?

GERIĆ: Biće to veoma zanimljiv i kvalitetan program širokog muzičkog spektra, od obrade rukoveti Stevana Mokranjca do Štrausovih valcera. Premijerno za Banjaluku izvešćemo i dve kompozicije napisane za naš kvartet od Tatjane Milošević i Branke Popović. Vrhunac koncerta će biti na kraju, sa specijalnim gostima koncerta.

NN: Pored Vaših stalnih kolega, na koncertu ćemo kao goste čuti i kontrabasiste iz Banjaluke. Na koji način ovi saradnici upotpunjuju muzički izražaj "Bassomanije"?

GERIĆ: U kvartetu sviraju renomirani kontrabasisti iz bivše Jugoslavije Zoran Marković (Ljubljana), Fahrudin Strojil (Sarajevo), Ljubinko Lazić (Niš) i ja. Specijalni gosti će biti moji bivši i sadašnji studenti kontrabasa iz Banjaluke koji će nam se pridružiti. Na sceni će tada biti devet kontrabasista, a to Banjaluka još nije videla, a ni čula.

NN: Koje su specifičnosti zvuka koji stvara grupa kontrabasa, bez primjesa drugih instrumenata?

GERIĆ: Kontrabas je već sam po sebi izuzetan i specifičan instrument bez kojeg ne možete zamisliti niti jedan muzički žanr - od narodne, rok, džez muzike pa do klasične. Njegove zvučne specifičnosti i mogućnosti su, verujem, neotkriveni dragulj za mnoge koji nisu imali prilike da čuju ovaj ansambl koji čine četiri kontrabasa.

NN: Vi ste i među osnivačima manifestacije koja takođe nosi naziv "Bassomania". Kako je nastala ideja da se na ovakav način promoviše umjetnička muzika i kakve ste sve rezultate postigli nakon više od 30 godina rada?

GERIĆ: "Bassomania" je nastala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu sa idejom promocije kontrabasa i mladih i talentovanih kontrabasista. Pored redovnih koncerata i resitala, sastavni deo "Bassomanie" je i master klas nekoga od vrhunskih svetskih kontrabasista kao što su Alberto Boćini, Jozef Niderhamer, Petru Iuga, Zoran Marković, Mario Ivelja, Roman Patkolo, Rik Stotijn, Ivan Kitanović... Danas, posle 32 godine postojanja, "Bassomania" je izrasla u renomirani međunarodni festival koji traje po 4-5 dana sa puno koncerata, predavanja pa i pozorišnih predstava.

NN: Nastupali ste u brojnim sastavima i orkestrima od Beogradske filharmonije, Gudača Svetog Đorđa, Simfonijskog orkestra iz Klagenfurta i dr. Gdje se na toj listi nalazi "Bassomania" i koja je specifičnost ovog sastava?

GERIĆ: Sviranje u velikim orkestrima i ansamblima je najveće zadovoljstvo i privilegija jer nastupate u najvećem muzičkom "aparatu" za koji su napisana najlepša muzička dela. Ipak, za mene je posebno značajna mogućnost sviranja u kvartetu kontrabasa, koji sam zamislio kao tačku okupljanja sjajnih kolega kontrabasista iz regiona, ali i šire.

NN: Sarađujete sa banjalučkim autorima i institucijama... Kako Vam se čini scena u Banjaluci kada je uporedite s onom u Beogradu, šta je još potrebno da se napravi kako bi umjetnička muzika ovdje još više zaživjela?

GERIĆ: Banjaluka je daleko odmakla kao kulturna i muzička sredina u odnosu na pre, ali nije je moguće porediti sa Beogradom. To nije ni potrebno. Značajno je podignut nivo muzičkog života zahvaljujući festivalu posvećenom Vladi Miloševiću, ali i velikim aktivnostima Akademskog orkestra, kao i Banjalučke filharmonije u nastajanju. Ipak, obavešten sam da je navodno ove godine planirano manje sredstava za kulturu uopšte i to je svakako loša vest.

NN: Među brojnim aktivnostima kojima se bavite je i pedagoški rad. Koliko su mladi danas zainteresovani i upućeni u umjetničku muziku, kakva budućnost nas očekuje ako ćemo po njima cijeniti?

GERIĆ: Mladi su danas u mogućnosti da budu sjajno obavešteni o svemu što ih interesuje. Muzičko obrazovanje podrazumeva puno konstantnog rada, što je radost za svakoga ko je "inficiran" ljubavlju prema muzici i željom da napreduje. Ima talentovane dece, ali je pitanje radne etike takođe važno jer talenat sam po sebi nije dovoljan. Većina mladih se kreće u pravcu IT sektora, ali, po meni, bavljenje muzikom je nešto najdivnije što može da vas zadesi. Baš zbog toga je važno da sredina u kojoj živite bude kulturna sredina bogata dešavanjima i umetničkim susretima svih vrsta.

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost, da li biste voljeli nešto da najavite?

GERIĆ: Najavljujem 33. "Bassomaniju" koja će se održati od 11. do 15. decembra u Beogradu sa sjajnim gostima i svetskim premijerama novonapisanih kompozicija za kontrabas u pratnji orkestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije