Muzika

Svirke i predstava u čast antifašizma

Svirke i predstava u čast antifašizma
Svirke i predstava u čast antifašizma

Četvrti put kroz brojne sadržaje i bogat program festivala "Živjeti slobodno" u Banjaluci će biti obilježen Međunarodni dan pobjede nad fašizmom.

Banjalučka publika 5. maja na "Akvani" biće u prilici da uživa u odličnim nastupima poznatih regionalnih bendova "Zoster", "Zabranjeno pušenje" i "Goran Bare & Majke". Ulaznice za ovaj događaj već su dostupne i to po cijeni od sedam KM u pretprodaji i 10 KM na dan koncerta. Prodajna mjesta su: Klub studenara KSB, kafe-bar "Šestica" i "Peckham pub".

U Narodnom pozorištu RS 7. maja od 20 časova biće odigrana predstava "Beton mahala" u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića, a u izvođenju grupe mladih glumaca iz Novog Pazara.

Predstava se bavi problemima mladih, ali istovremeno otvara politička, religijska i druga društvena pitanja. Od svog prvog izvođenja u Novom Pazaru, nakog čega je odmah i zabranjena u ovom gradu, igrana je u gradovima širom regiona i privukla veliku pažnju i simpatije publike. Ulaznice za ovu predstavu po cijeni od pet KM mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

U finišu programa festivala "Živjeti slobodno" 8. maja u Kulturnom centru Banski dvor od 12 časova biće održana i panel diskusija na temu "Antifašizam i postistina", na kojoj će ove godine učestvovati istraživač saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu Ivana Pantelić, zatim Aleš Čar, romansijer, pripovjedač, prevodilac, scenarista, urednik i jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije.

Publici će se predstaviti i pisac i zamjenik glavnog urednika magazina "Nedeljnik" Branko Rosić, glumac Branislav Trifunović i Samir Hodović, frontmen benda "Velahavle" i građanski aktivista. Moderator ovog panela biće pisac Vule Žurić.

Festival "Živjeti slobodno", koji se četvrtu godinu zaredom održava u Banjaluci, u organizaciji UG "Sloboda", a u partnerstvu s Unijom studenata RS, ima za cilj da realizacijom programskih sadržaja kod svih mladih ljudi na ovim prostorima razvije svijest i vrijednosti za poštovanje i njegovanje tradicije antifašizma, te da se 9. maj i u budućnosti obilježava i proslavlja kao važan datum u kreiranju današnjih prava i sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije