Muzika

Tekstovi pjesama u zadnjih 40 godina postali agresivniji i puni nasilja

Tekstovi pjesama u zadnjih 40 godina postali agresivniji i puni nasilja
Foto: Pixnio | Tekstovi pjesama u zadnjih 40 godina postali agresivniji i puni nasilja

​Stihovi pjesama u posljednjih su 40 godina postali agresivniji i puni nasilja, a tekstovi rep, kantri, pop, R&B i rok pjesmama postali su jednostavniji i češće se ponavljaju, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Scientific Reports". U rep muzici uočen je najveći porast agresivnih tekstova i negativnih emocija, dok ih je najmanje uočeno u kantri pjesmama, rekli su istraživači.

Eva Zangerle, docentica na Odsjeku za informatiku Univerziteta u Insbruku smatra da su riječi povezane s gnjevom i ljutnjom u pjesmama možda postale češće jer muzika - kao ogledalo društva - "odražava generalnije promjene u društvu i kulturi". Profesorica Zangerle i njene kolege analizirali su tekstove 12.000 pjesama na engleskom jeziku objavljenih između 1980. i 2020. godine.

Istovremeno su proučili stranice s takvim tekstovima na internet platformi za tekstove pjesama - Genius. Tim je otkrio da su, generalno, tekstovi s vremenom postali jednostavniji i lakši za razumijevanje. Analiza je pokazala i da se smanjio broj riječi koje se koriste u pjesmama, naročito kada je posrijedi rep i rok muzika. 

Stručnjaci pretpostavljaju da bi to mogla biti posljedica promjene u načinu izvedbe muzike, a pritom misle na sve veći broj pjesama koje se reprodukuju kao pozadinska muzika.

"U posljednjih 40 godina svjedoci smo raznih promjena - od kupovine gramofonskih ploča u trgovinama do mogućnosti izbora među stotinama miliona pjesama na platformama za striming putem mobilnog telefona", rekla je Zangerle, dodavši da je "i to promijenilo način na koji se danas muzika konzumira."

Istraživači su ustanovili i da su tekstovi s vremenom postali emotivniji i ličniji te da je u repu primjetno povećanje i pozitivnih i negativnih riječi. Emotivno negativni tekstovi sve su češći i u R&B-ju, popu i u kantri pjesmama. Analizom stranica na Geniusu tim je otkrio da su se starije rok pjesme birale više od onih novijih, ali obrnuto je kod kantri pjesama.

To bi moglo značiti da slušaoci roka preferiraju tekstove starijih pjesama, a obožavaoci kantrija možda preferiraju tekstove novijih pjesama. Komentarišući svoje zapažanja zaključili su: "Naše istraživanje upućuje na to da u slučaj repa, roka i kantrija tekstovi imaju važniju ulogu nego u ostalim muzičkim žanrovima i da interes slušalaca za tekstove nadilazi i samo slušanje muzike."

U odvojenom su istraživanju američki naučnici nedavno pokušali utvrditi kako na ispitanike utiču pjesme čiji su tekstovi prožeti nasiljem. U zaključku studije, objavljene u časopisu "Journal of Personality and Social Psychology" stoji da pjesme koje govore o nasilju mogu rezultirati time da osoba iz čista mira postane ratoborna i da joj se jave agresivne misli.

"Jedan od najvažnijih zaključaka ovog i još nekih istraživanja o nasilju u svijetu zabave glasi: tekstovi pjesama snažno utiču na osobu koja ih sluša", kazao je voditelj istraživačkog tima Krejg Anderson. "To je poruka na koju svi trebaju obratiti pažnju, naročito roditelji djece i adolescenata", rekao je Anderson, a prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije