Muzika

Uskoro snimanje filma o velikanima opere iz Krajine

Uskoro snimanje filma o velikanima opere iz Krajine
Foto: Milan Pilipović | Uskoro snimanje filma o velikanima opere iz Krajine

GRADIŠKA - Velikani opere i muzički talenti porijeklom iz Gradiške, Banjaluke, Prijedora i okoline ostavili su dubok trag na scenama u Beogradu, ali i drugim evropskim i svjetskim metropolama.

Neki od njih sada su poznati i popularni, ali mnogi, čija je umjetnička zvijezda nekada sjala punim sjajem, zaboravljeni su.

Radmila Smiljanić (sopran), prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena u Banjaluci, a odrasla u Gradišci, i njen sin Nikola Mijailović, operski pjevač (bariton), takođe prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, profesor i šef Katedre za solo pjevanje Fakulteta muzičke umjetnosti u glavnom gradu Srbije, ugostili su predstavnike grada Gradiška i Kulturnog centra.

"Mnogi naši Krajišnici ovdje su ostvarili velike i značajne karijere. Osim nas dvoje, mene i moga sina, koji pripadamo srpskom rodu, to su Borislav Popović iz Donjih Podgradaca, dugogodišnji reditelj Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Mladen Sabljić iz Gradiške, takođe reditelj u Operi koji je režiju studirao na Državnom institutu za pozorišnu umjetnost u Moskvi, Miroslav Čangalović, operski pjevač rođen u Glamoču, Banjalučanka Nataša Jović, mecosopran i prvakinja Opere, sopran Dunja Simić iz Banjaluke, Mladen Prodan, izvanredni tenor iz Prijedora, njegova sugrađanka Nina Fuštar, dirigent u beogradskom Narodnom pozorištu, Snježana Savičić iz Gerzova kod Mrkonjić Grada, solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu...", navela je Radmila Smiljanić brojne i uspješne operske umjetnike koji potiču iz istog kraja.

Starije je poznavala, sarađivala s njima, a mlađe podučavala i usmjeravala na pravi put. Tako je radio i njen otac Branko Smiljanić, takođe muzički pedagog i osnivač Muzičke škole u Gradišci, čije ime nosi ova ugledna ustanova.

"Moj otac Branko je zaslužan za školovanje i uspjeh mnogih, između ostalog i Borislava Popovića. On je odrastao u Domu ratne siročadi u Gradišci i pripremao se za Učiteljsku školu. Moj tata, prepoznavši muzički talenat u njemu, kazao je: 'Nisi ti Boro za seoskog uču, nego za velikog umjetnika. Konkuriši na Akademiji, idi u Beograd i školuj se'. Poslušao je. I uspio. Boro je na sceni Narodnog pozorišta postavio 70 operskih djela", prisjeća se operska diva prijatelja Bore, kako ga je oslovljavala, skromnog po ponašanju, ali velikana umjetnosti.

Radmila je pohvalila i mlade, bivše učenike Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić", a sada studente u Beogradu, kojima predviđa blistave karijere.

"To su Vasilije Pucar, Đorđe Kuzmanović i Iva Ristić, biseri muzike, istinski izdanci škole za koju sam emotivno vezana i grada koji beskrajno volim. Radujem se obnovi školske zgrade, koja je u toku, jer je ona hram muzičke kulture u Lijevču i Potkozarju", kazala nam je Radmila Smiljanić.

O mogućnostima saradnje sa Radmilom Smiljanić i Nikolom Mijailovićem, svjetski priznatim umjetnicima, te skorašnjem snimanju dokumentarnog filma o operskim velikanima porijeklom iz Krajine, razgovarali su Bojan Vujinović, gradski menadžer, i Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra Gradiška.

"Naša želja je da iskoristimo, u najljepšem smislu, Radmilinu i Nikolinu privrženost Gradišci. Oni su iskazali spremnost i želju da nam pomognu u svakom smislu, ponajviše na školovanju i afirmaciji mladih muzičkih talenata, ali i snimanju filma", kazali su za "Nezavisne novine" Miroslav Vuković i Bojan Vujinović.

Producenti filma čije snimanje je planirano u aprilu su grad Gradiška i Kulturni centar.

Anegdota o Branku Smiljaniću

Nikola Mijailović prepričao nam je anegdotu o svom djedu Branku Smiljaniću.

"Na 'Danima Republike Srpske' u Beogradu otac predsjednika Aleksandra Vučića, Anđelko, pričao mi je o djedu i njegovoj duhovitosti. I kaže Vučić: Tvoj djed je često, u različitim prilikama, u trenucima opuštenosti često ponavljao: 'Ko ne pamti Kraljevića Marka, sjećaće se Smiljanića Branka'", ispričao nam je Mijailović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije