Muzika

Zenički bend "Trojica" snimio pjesmu "Ne radi mi grijanje"

Zenički bend "Trojica" snimio pjesmu "Ne radi mi grijanje"
Zenički bend "Trojica" snimio pjesmu "Ne radi mi grijanje"

Zenički bend "Trojica" je u hladnoj prostoriji snimio dio pjesme "Ne radi mi grijanje", a razlog za nastanak ove numere je nedostatak grijanja u Zenici.

Član muzičkog sastava "Trojica" Aldin Šehić ističe da je bend pokušao snimiti pjesmu u muzičkom studiju, ali je pokušaj stvaranja prvog demo snimka propao jer se gitara zbog niske temperature konstantno raštimavala.

"Pokušali smo drugi dan uz upaljenu grijalicu, ali je nestalo struje. Tako smo odlučili da upalimo mobitel i da je snimimo onako kako se i sada može čuti", rekao je Šehić.

Muzičar dodaje da problem sa grijanjem građani Zenice imaju već nekoliko godina i da ova pjesma govori upravo o tom problemu.

"Svake godine od jednog poznanika kupujem drva za kamin. Ove godine se već dva puta desilo da dok mu plaćam drva uporedo dolazi poštar i donosi račun za grijanje. Stvar ne bi bila toliko dramatična da ovogodišnja zima nije ekstremno hladna i da kamin ove godine ne troši više od BMW-a", naglašava kroz šalu Šehić.

Član benda "Trojica" dodaje kako je ova pjesma privukla više pažnje od svih ranijih kvalitetnih studijskih snimaka koje je snimio ovaj zenički sastav.

"Iako nam je želja da pričamo o lijepom i ljudskom, okolina je ta koja diktira ono što izlazi iz pjesama. U svim društvenim i subjektivnim doživljajima fokusiramo se na nešto humoristično u tome i to koliko-toliko daje osjećaj manje važnosti problema o kojem pričamo", dodao je Šehić.

Ovaj muzičar ističe da još nije bilo odgovora nadležnih institucija u Zenici povodom nedostatka grijanja.

"Nadležni su prezauzeti puno jačim i iskrenijim kukanjima građana, tako da nisam siguran da je iko od njih našao vremena da pogleda video ili da se nasmije ovih dana dok grijanja nije bilo", naglašava Šehić.

On dodaje da je grijanje u Zenici problem koji se smjenjuje između administracija.

"Od izbora do izbora niko ga ne rješava osim onih nekoliko radnika koji godinama krpe kotlove u toplani željeznim zakrpama. Tek je ovogodišnja arktička zima učinila problem malo vidljivijim nego ranije", zaključuje Šehić.

Zeničku "Trojicu" čine Aldin Šehić, Duško Kostić, Adem Zečak i Imran Maglajlić, a bend se bavi isključivo autorskim radom koji ima za temu socijalna pitanja.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije