Pozornica

Četiri bisa za Madam San Žen

BANJALUKA - – Banjalučka pozorišna publika u petak naveče četiri puta pozvala je ansambl Narodnog pozorišta RS na bis, nakon premijere predstave "Madam San Žen", rađenu po tekstu Viktorijena Sardua i Emila Moroa, za koju režiju potpisuje Milica Kralj.

U ovoj komediji, čija je radnja smještena u vrijeme Francuske revolucije i na neki način prikazuje smiješnu stranu istorije i karakteriše je izuzetna deskripcija likova, zablistali su Nikolina Đorđević u ulozi Katarine, Aleksandar Stojković u roli Lefevra i Željko Stjepanović koji je tumačio Napoleona.

Đorđevićeva, koja je zablistala u ulozi Katarine u drami `Sveti Georgije ubiva aždahu`, dokazala je da može iznenaditi publiku i u drugom žanru, komediji, u kojoj je interpretirala otvorenu i pametnu ženu, prirodnu Katarinu koja se teško odriče svoje prošlosti i prihvata `gospodske` manire radi položaja u društvu.

Premijeri je prisustvovala poznata beogradska glumica Svetlana Bojković, koja je na neki način bila mentor Đorđevićevoj, jer je Bojkovićeva ovu ulogu igrala 1985. godine u Narodnom pozorištu Beograd, kada joj je savjete dijelila Mira Stupica.

`Prezadovoljna sam viđenim. Svi su bili dobri, a naročito Nikolina kojoj će ova uloga mnogo koristiti u karijeri`, izjavila je Bojkovićeva.

Stjepanović je u dogovoru sa rediteljem pomjerao komičnu stranu svog lika, dok Stojković smatra da glumac ne treba da glumi lik, nego `da bude ono što on predstavlja i uvjeri publiku u svoje poistovjećivanje`.

U predstavi još glume i Ljubiša Savanović, Sandra Ljubojević, Boris Šavija, Vedrana Mačković-Zubović, Slobodan Perišić i drugi.

Dramaturg komada je Mario Ćulum, scenograf Milica Bajić-č

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije