Pozornica

Danas svečano otvaranje "Lut festa 2017"

Danas svečano otvaranje "Lut festa 2017"
Foto: palelive | Danas svečano otvaranje "lut festa 2017"

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas će svečano biti otvoren 18. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2017".

Prvog dana festivala publici će se u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstaviti Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda, multimedijalnom predstavom "Bubamarac".

"U duhu rođendanskog slavlja, Festival bi zvanično trebalo da u 18.00 časova otvore predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Dobrinka Maksimović i čuveni `teatar mejker` Branislav Milićević Kockica", rekao je danas Srni Vitomir Mitrić, direktor "Forum teatra", koji je organizatator festivala.

Mitrić je rekao da će najznačajnija imena lutkarske umjetnosti, kroz bogat takmičarski i prateći program, kroz lutkarske spektakle, maskenbal na otvorenom, te laboratoriju lutkarstva, poslati poruku o srećnom djetinjstvu bez nasilja i granica.

"Poruka je o tome koliko je pravo prijateljstvo važno, koliko je bitno njegovanje pravih vrijednosti i borba za zdrav životni stil, jer zlo se rađa iz neznanja, siromaštva i straha", naveo je Mitrić.

On je naglasio da je poruka "Lut festa" i lutaka iz cijelog svijeta "da dobro srce i ljubav pobjeđuju sve strahove, zlo i nesreću".

Tokom festivala, koji će trajati do 6. oktobra osim "Pinokija" publici će se predstaviti "Nevid teatar" i Gradsko pozorište "Jazavac" iz Banjaluke, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečije pozorište Subotica, Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin.

Na festivalu će nastupiti i Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište Tulevski" iz Estonije, Zavod federacija LJubljana i Gledališče "Glej" iz Slovenije, Lutkarsko pozorište "Kairo" iz Egipta i "Otvoreni teatar" Mostar.

Takmičarski program ocjenjivaće međunarodni žiri u sastavu Bonjo Lungov iz Bugarske, predsjednik žirija, i članovi Nataša Glišić i Peđa Hart iz Republike Srpske.

Predstave će ocjenjivati i dječiji žiri, čiji je koordinator profesor muzike Mladen Janković.

Prateći program ovogodišnjeg festivala sa radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teksta biće održan u okviru programa pod nazivom "Laboratorija lutkarstva".

"Edukacija najmlađih, njihovih učitelja, pedagoga, ali i profesionalih lutkarskih umjetnika iz oblasti izrade lutaka, novih lutkarskih formi, istraživanja alternativnih oblika lutkarstva, kao i sistema marioneta je izuzetno značajan festivalski segment, sa vrsnim umjetnicima iz svijeta lutkarstva kao predavačima i rukovodiocima radionica", naglasio je direktor "Lut festa 2017".

Mitrić kaže da je značajan segment edukativnog programa festivala i obrazovanje stručnih kadrova, te će u skladu sa tim bit održan master-klas predavanje doktora Konstantina Karakostova iz Bugarske pod nazivom "Transformacija kod improvizovane lutke".

"Poseban festivalski program posvećen je profesoru doktoru Radoslavu Laziću, koji nas je napustio u maju ove godine. Na njegov rad o lutkarstvu u okviru programa `Omaž Radoslavu Laziću`, osvrnuće se Vojislav Vujanović, istaknuti pozorišni i likovni krititičar i publicista", rekao je Mitrić.

On je istakao da će lutkarski bal otvoriti Branko Kockica, laureat ovogodišnjeg festivala u ponedjeljak, 2. oktobra u 11.00 časova u Gradskom parku "Gavrilo Princip".

Na balu će učestvovati učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, učesnici festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske,a sufinansijeri su Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Sponzori festivala su Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, Kompanija "Zlatno zrno", Restoran "Al Parko", Stomatološka oridinacija "Dental implant", MKF "Sanrajz", "Avon" i Vrtić "Mašin svijet".

Generalni medijski pokrovitelj "Lut festa 2017" je Radio televizija Republike Srpske. Medijsko sponzorstvo su prihvatili i Novinska agencija Republike Srpske "Srna", Federalna novinska agencija "Fena", "Glas Srpske", "Blic", "Nezavisne novine", BHRT, BN TV, OSM, TV "Elta" i "Alfa TV".  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije