Pozornica

"Dis" neumorno širi pozorišnu umjetnost

"Dis" neumorno širi pozorišnu umjetnost
Foto: Ilustracija | "Dis" neumorno širi pozorišnu umjetnost

KOSTAJNICA - Predstavom banjalučkog "Dis" pozorišta "Priča iz Aleje kestena", u Kostajnici je u ponedjeljak veče otvoren Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske, u čijem će takmičarskom dijelu biti odigrano šest predstava, uglavnom drama.

"Mladi se na ovakvim festivalima druže i razmjenjuju iskustva. Iz bavljenja amaterizmom iznikli su mnogi poznati glumci. Nadam se da će i ovaj festival nekome biti vjetar u leđa", kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, otvarajući festival.

Dodao je da resorno ministarstvo s punim pravom podržava rad amaterskih pozorišta koja okupljaju mlade.

"Treba pohvaliti 'Dis' pozorište iz Banjaluke, koje neumorno širi pozorišnu umjetnost. Na ovaj način stvara se pozorišna publika i u manjim sredinama", rekao je Malešević.

"Priča iz Aleje kestena" je rađena po motivima Andersenove bajke. To je priča o nesrećnoj djevojci koja je dotakla srca mnogih. To nije samo priča o kestenima i hladnoj zimi, već priča o svakome od nas pojedinačno i svima nama zajedno.

"Ovo je priča o porodici, ljubavi, prijateljstvu, a u isto vrijeme i priča o zaboravu, nepažnji i sebičnosti. O mašti i realnosti, ljudskosti koja nam se negdje usput izgubila, ili je možda nikada nismo ni imali", kazao je Novica Bogdanović, umjetnički rukovodilac "Disa".

Domaćin festivala, Dramski studio M.A.S.K.E., večeras će odigrati predstavu "Draga Jelena Sergejevna". Gradsko pozorište Mrkonjić Grad izvešće predstavu "Kući" u četvrtak, 12. oktobra, a Dramska scena SPKD "Prosvjeta" Prnjavor predstavu "Nevidljivi" u petak, 13. oktobra.

Takmičarski dio festivala zatvoriće u subotu Dramski studio "Živko Desnica" iz Prijedora, koji će odigrati predstavu "Terapija".

Festival će imati i zanimljive prateće sadržaje - predstave za djecu, okrugle stolove, dramske radionice i bajkovnice, u kojima će glumci pričati bajke i priče polaznicima "Male pričaone" i Kluba za djecu "Kestenko".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije