Pozornica

"Gidionov čvor" gostuje u Foči, Banjaluci i Brčkom

"Gidionov čvor" gostuje u Foči, Banjaluci i Brčkom
Foto: Pozorište mladih/Fena | "Gidionov čvor" gostuje u Foči, Banjaluci i Brčkom

SARAJEVO - Uz podršku Vlade Švajcarske, predstava "Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić nastavlja bosanskohercegovačku turneju.

 "Predstava je do sada, u okviru ovog projekta, bila izvedena u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Trebinju, dok će je u aprilu u sklopu nastavka bh. turneje predstavu moći pogledati publika u Domu kulture Foča, Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci te Domu kulture Brčko", saopšteno je iz Festivala MESS.

U maju 2023. godine u Pozorištu mladih Sarajevo premijerno je izvedena predstava "Gidionov čvor". U pitanju je projekat realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja "Intermezzo". Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Ekipa predstave obraća se svima sa željom da potakne čitavu zajednicu, roditelje i prosvjetne radnike da se ozbiljnije pozabave problemom vršnjačkog nasilja te da razgovorima sa djecom pokušaju prevenirati potencijalne probleme. Za svaku predstavu biće napravljena anketa čiji cilj je da učenici podijele svoja iskustva o vršnjačkom nasilju, bilo da su bili njegovi svjedoci ili da su ga sami doživjeli.

U predstavi "Gidionov čvor" igraju Selma Alispahić i Helena Vuković, prenosi Fena.

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije