Pozornica

Ansambl igrao na turskom jeziku: Specijalna plaketa DP RS u Ankari

Ansambl igrao na turskom jeziku: Specijalna plaketa DP RS u Ankari
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | Ansambl igrao na turskom jeziku: Specijalna plaketa DP RS u Ankari

ANKARA - Šestim izvođenjem predstave "Bio jednom jedan lav" Dječije pozorište Republike Srpske (DP RS) je zaokružilo učešće na 19. Međunarodnom festivalu "Male dame i mala gospoda" u Ankari.

Kako je saopšteno iz DP RS, u gradu od pet miliona stanovnika podrazumijevala su se ovakva pravila festivala, kako bi što više mališana vidjelo predstave teatara učesnika.

Elif Seker, generalni direktor Međunarodnog festivala "Male dame i mala gospoda" juče je zvanično i sa velikim poštovanjem zahvalila umjetnicima nacionalnog teatra za djecu Srpske, te im na sceni Sirp Kumhurijeti Kučuk teatra uručila i specijalnu plaketu festivala, uz dirljive riječi zahvalnosti.

"Svi sektori uprave festivala na poseban način su komplimentirali ansamblu koji je igrao na turskom jeziku. Jedan od najviših etičkih načela u Turskoj je - biti dobar domaćin. A kada gosti iskažu svoje naročito poštovanje prema domaćinu, nivo kolegijalnog prerasta u prijateljski", navode iz DP RS, uz napomenu da su Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković svojom maestralnom igrom iz predstave u predstavu dizali publiku na noge.

Dalje navode da se nešto manje od 4.000 dječaka i djevojčica susrelo "Lavom" DP RS, razumjeli priču, a nakon svakog izvođenja, hodnicima je odjekivalo "aslan, aslan", što na turskom znači lav.

Banjalučki glumci su upoznali i gospođu Servet Ajbar, osnivača ovog festivala, koja je potvrdila da je predstava donijela nove atribute najznačajnijem kulturnom događaju u Turskoj.

"Država u kojoj živi 85 miliona stanovnika bila je sjajan domaćin teatru Srpske, što sve zajedno čini misiju na koju smo ponosni", zaključuju iz DP RS.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije