Pozornica

Glumci sa Kosova i Metohije nastupili pred prnjavorskom publikom

Glumci sa Kosova i Metohije nastupili pred prnjavorskom publikom
Foto: Srna | Glumci sa Kosova i Metohije nastupili pred prnjavorskom publikom

PRNJAVOR - Glumci Narodnog pozorišta Priština, čije je sjedište u Gračanici, večeras su pred prnjavorskom publikom izveli komediju "Ženidba" Nikolaja Gogolja, a sav prikupljeni prihod namijenjen je za pomoć srpskim porodicama sa Kosova i Metohije.

Predrag Radonjić, direktor pozorišta koje obilježava 75 godina postojanja, rekao je da pokušavaju da zajedno sa Udruženjem "Baštionik" i sa gradovima Banjalukom, Prnjavorom, Laktašima i Gradiškom prikupe pomoć pomoć za socijalno ugrožene porodice.

Radonjić je istakao da im je uvijek drago kada imaju priliku gostovati u Republici Srpskoj i da je svaki dolazak poseban.

U ovom trenutku, kaže, ne postoje dva dijela srpskog naroda koji se toliko dobro razumiju i vole kao što su to Srbi na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj.

"Na sličan način smo, čini mi se, i ugroženi i znamo šta znači borba za identitet. Kultura je u svemu tome presudna, jer kada vam neko ugrožava pravo na jezik, istoriju, kulturnu baštinu, na savremeno stvaralaštvo zapravo vam ugrožava temelje identiteta, ono na čemu se zasniva jedan profil i karakter naroda", rekao je Radonjić.

Među glumcima koji su se večeras pred pozorišnom publikom pojavili na sceni Centra za kulturu i turizam u Prnjavoru bio je i Milan Vasić, koji je osim po pozorišnim i filmskim ulogama brojne simpatije pobrao i izvođenjem pjesama koje su tematski vezane za Kosovo i Metohiju.

On je rekao novinarima da sama ideja da se izvodi jedna predstava uz slobodan ulaz, ali istovremeno i da ima humanitarni karakter na dobrovoljnoj osnovi znači mnogo porodicama do kojih će pomoć stići.

"Kada dođete na Kosovo i Metohiju nećete videti ljude koji će se žaliti da teško žive, koji su nervozni, namršteni, naprotiv tamo su ljudi nasmejani, oguglali su na celu situaciju koja se dešava poslednjih 20 godina, imaju svoj život, porodice, rade" , pojasnio je Vasić.

Vasić je, govoreći o radu Narodnog pozorišta Priština čije je trenutno sjedište u Gračanici, pojasnio da je ovo pozorište nesvakidašnje jer su igrali predstave i u spaljenim domovima kulture za petoro ljudi, u crkvenom dvorištu za sveštenika i jedno dijete iz Prizrena, u šumi za sedmoro djece.

"Ovo pozorište je posebno. Mnoga sela do pre desetak godina nikada nisu videla pozorište, zato mi postojimo, sa svakom predstavom smo u svakom selu gde postoji srpski narod" , naglasio je Vasić.

Predrag Adamović iz Srbskog sabranja "Baštionik" podsjetio je da ova organizacija već četiri godine sprovodi akciju "Zadužbina za Kosovo i Metohiju" u okviru koje se realizuju brojni projekti pomoći Srbima.

On je istakao da Republika Srpska ima saosjećanje sa onim što prolaze Srbi na Kosovu i Metohiji.

"Nije toliko važna čak ni finansijska pomoć koliko je važan sam odnos, saosjećanje koje svi imamo, pažnja i jedna poruka da ih nismo zaboravili, a daće Bog da sve to prođe i da srpska država vaskrsne na Kosovu i Metohiji", kaže Adamović.

Predstavu "Ženidba" po tekstu Nikolaja Gogolja režirao je Milan Karadžić. Osim Vasića glumačku postavu čine Jelena Orlović, Jasmina Stojiljković, Anika Grujić, Janko Cekić, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović i Tamara Tomanović.

Predstava je sinoć izvedena na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, a kako je ranije najavljeno sutra će biti izvedena u Laktašima i u četvrtak, 18. aprila u Gradišci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije