Pozornica

"Medeja" na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

"Medeja" na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | "Medeja" na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

ZENICA - Predstava "Medeja" nastala prema djelu grčkog tragičara Euripida, u režiji Stevana Bodrože biće izvedena sutra od 20 časova na sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica.

Kako je saopšteno iz BNP-a Zenica, predstava je premijerno izvedena krajem januara tekuće godine na matičnoj sceni.

"Euripidova Medeja uvek je bila simbol strasti i osvete. Ona je nesposobna da se pomiri sa nepravdom koja joj je učinjena, sa prestankom Jasonove ljubavi prema njoj, sa pitanjem da li je njegova ljubav ikada bila iskrena ili samo maska pritvornosti i koristi. Iz svega toga izranja i Medeja kao osvetnica, decoubica, Medeja kao jedan od najstrašnijih i najpotresnijih likova dramske književnosti, žena koja uništava sam život koji je stvorila, donela na ovaj svet, jer ne može imati emotivni život sa čovekom kog voli i koji je ostavlja", naveo je o predstavi Stevan Bodroža, režiser.

U predstavi igraju Lana Delić, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Siniša Vidović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Sabina Kulenović, Osman Efendić/Alem Hamzić/Muhamed Jusić.

Dramaturgiju i jezičku adaptaciju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka. Saradnik za govor je bio Mehmed Porča, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret i koreografiju predstave je bio zadužen Emir Fejzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije