Pozornica

Porodična drama "Sve je to iz kuće" na daskama BNP-a Zenica

Porodična drama "Sve je to iz kuće" na daskama BNP-a Zenica
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Porodična drama "Sve je to iz kuće" na daskama BNP-a Zenica

ZENICA - Predstava "Sve je to iz kuće" autorke Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, biće odigrana na sceni "Žarko Mijatović" ove kulturne institucije 27. marta od 20 časova.

Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo, scenografiju Miran Kuduzović, kostimografiju Amina Musić, a muziku Rijad Kaniža.

"'Sve to je iz kuće' je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjčakog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među tinedjžerima", zapisala je o predstavi dramaturginja Nedžma Čizmo.

Takođe, zapisala je dalje, komad govori o licemjernosti društva koje nameće da je porodica i ono što se čuva "među četiri zida" sveto, ali se unutar tih zidova često kriju brojne tajne, neizgovorene istine, sumnje i strahovi, koji nastaju iz želje da zaštitimo sebe, ali i svoje bližnje.

"Koliko, zapravo, sve porodice nalikuju jedna na drugu i da li smo uopšte u stanju kreirati autentičnu porodicu, ni sličnu onima oko nas? Da li, ustvari, samo kreiramo autentičnu sliku o nama kakvi bi voljeli da smo? Samo se čini da i te slike sve više liče jedna na drugu...", riječi su Nedžme Čizmo.

U predstavi igraju Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije