Pozornica

U SARTR-u počele probe za predstavu "Dobar dan, još uvijek smo živi"

U SARTR-u počele probe za predstavu "Dobar dan, još uvijek smo živi"
Foto: Sarajevski ratni teatar | U SARTR-u počele probe za predstavu "Dobar dan, još uvijek smo živi"

SARAJEVO - U prostorijama Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) počele su probe za predstavu pod radnim nazivom "Dobar dan, još uvijek smo živi" prema tekstu dramaturginje Nejre Babić, a u režiji italijanskog reditelja Đanluke Iumientoa.

Premijera je planirana za 4. maj od 20 časova.

Kako je saopšteno iz SARTR-a, ova predstava je druga faza projekta "Expanding Theater Landscapes" koji za cilj ima realizaciju tri predstave koje odgovaraju na pitanje: "Kako razgovarati o izbjeglicama sa evropske pozorišne scene danas?".

"U aprilu prošle godine u saradnji sa pozorišnim umjetnicima iz Norveške, Italije i Bosne i Hercegovine završili smo prvu fazu ovog projekta. Članovi SARTR-a, teatra Binario Vivo i norveške asocijacije Para Film & Teater su posjetili izbjegličke kampove Ušivak i Lipa gdje su imali priliku upoznati strukturu kampova i dobiti uvid u svakodnevni život migranata. Nakon toga u SARTR-u bile su održane prve zajedničke radionice", navedeno je u saopštenju.

Ostatak autorskog tima čine kostimografkinja i scenografkinja Lejla Hodžić,  asistentkinja reditelja je Amina Đulović, dok glumački ansambl čine Selma Alispahic, Davor Sabo, Matea Mavrak i Sanjin Arnautović.

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) predstava pod radnim nazivom "Dobar dan, još uvijek smo živi" je kofinansirana od strane Evropske unije, a projekat za cilJ  unaprjeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

"Predstava je također podržana od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unaprijeđuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije