Pozornica

U režiji Branka Vekića: "Mišolovka" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

U režiji Branka Vekića: "Mišolovka" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Velija Hasanbegović | U režiji Branka Vekića: "Mišolovka" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

SARAJEVO - Krimi-misterija "Mišolovka" nastala po djelu spisateljice Agate Kristi, u režiji Branka Vekića na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) biće odigrana 15. marta sa početkom u 19.30.

Dramaturg predstave je Adnan Lugonić, koreografiju potpisuje Selma Štrbo Arnautovič, kostimografiju i scenpgrafiju Sabina Trnka, a dizajn svjetla Moamer Šaković.

"Svaki dobar pozorišni komad je bezvremen, pa tako i ovaj Agate Kristi, jer se primarno bavi ljudima, njihovim problemima, željama, potrebama, mogućnostima i nemogućnostima, ciljevima i preprekama da se isti ostvare. A ljudi se ne mijenjaju, u svojoj suštini ostaju isti i pored svih tehnoloških promjena koje svijet doživljava", zapisao je dramaturg Lugonić.

Dalje dodaje sve te promjene tu i jesu kako bi ljudska priroda izašla na vidjelo i probala da se razotkrije.

"Agata Kristi koristi zločin kako bi osvijetlila mračne dijelove ličnosti. S tim u vezi, i ova predstava je bazirana na glumcima i glumicama. Sve je podređeno glumačkoj igri. A utjelotvoriti živopisne likove, obavijene velom misterije, te konstantno, iz scene u scenu, održavati napetost i biti prisutan u svakom trenutnku, nije nimalo jednostavan zadatak. Glumci i glumice ove predstave naprosto žive taj svijet - zatvoreni u malom pansionu, okovani snježnom olujom, vode publiku na uzbudljivo putovanje, tokom kojeg se neprestano pitate ko je ubica, a ko naredna žrtva", pojašnjava Lugonić.

U predstavi igraju Filip Radovanović, Belma Salkunić Bektešević, Mak Čengić, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Enes Kozličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije