Pozornica

Udruženje Italijana grada Banjaluka

Udruženje Italijana grada Banjaluka
Udruženje Italijana grada Banjaluka

BANJALUKA - Udruženje Italijana grada Banjaluka u subotu je otvorilo izložbu starih italijanskih časopisa pod nazivom "Misao i riječi" u prostorijama Saveza nacionalnih manjina Banjaluka.

"Ovom izložbom želimo svim potomcima, poštovaocima i ljubiteljima italijanskog jezika i kulture da dočaramo kako se nekada živjelo u ovoj zemlji, šta su Italijani u periodu od 1939. do 1959. godine pisali i čitali. Ovi časopisi su dragocjeni svjedok vremena i istorije Italijana", rekla je Slavica Radić, član Udruženja Italijana grada Banjaluka.

Ona je dodala da su ovi časopisi istinska hronika prohujalog vremena, na čijim su stranicama zabilježeni svi važniji događaji, kako iz politike, kulture, mode, tako i iz života običnih ljudi.

"Ovdje smo izložili najinteresantnije primjerke časopisa izašle u periodu dok je trajao rat. Oslikavaju duh istorije Italije poslije rata, kao i tadašnja modna dešavanja", kazala je Romina Guido Paic, Italijanka koja živi i radi u Banjaluci 12 godina.

Marija Fornari, gost ove manifestacije, oduševljena je izložbom jer je teško naći priliku da se vide ovako stari italijanski časopisi.

"Udruženje je osnovano prije pet godina i ovo je prva izložba ovog tipa gdje se mogu vidjeti italijanski časopisi iz 1939, 1950, i 1961. godine", kazala je Radmila Maričić, presjednica Udruženja Italijana Banjaluka.

Ona je dodala da Udruženje ima oko 80 članova, od kojih je 25 aktivno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije