Pozornica

Podrška kandidaturi za listu UNESCO-a

JAJCE - U okviru međunarodnog projekta "Pogledaj me/Look at me", čiji je cilj promocija i afirmacija kulturno-historijskog nasljeđa BiH, juče je u Jajcu otvorena izložba koja na 26 plakata predstavlja spomenike ovog grada, ali na posve novi način.

Projekat su zajednički realizirali Studio "Lisica" iz Sarajeva, Britanski savjet u BiH i općina Jajce, a izložba je postavljena u Kršlakovoj kući u Jajcu, koja je i sama jedan od kulturno-historijskih spomenika koji je britanska vlada obnovila prošle godine. Od 26 predstavljenih spomenika, 22 su na stalnoj listi kulturnog nasljeđa BiH, a četiri se nalaze na privremenoj listi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

"Željeli smo da kulturno-historijsko nasljeđe predstavimo kroz jednu formu kvazimodne fotografije u kojoj je 'model' nacionalni spomenik, a cilj nam je bila promocija kulturno-historijskog blaga Jajca i na neki način podrška kandidature Jajca za UNESCO-ovu listu kulturnog nasljeđa", rekao je jučer Ismet Lisica, direktor ovog projekta.

On je istaknuo kako će projekat "Pogledaj me" komunicirati lokalno i globalno, te da je Jajce tek početak, grad iz kojeg kreće ovaj projekat.

"Plan nam je da na ovaj način predstavimo kulturno-historijsko nasljeđe BiH i da narod animiramo da više posjećuje muzeje nego šoping centre", kaže Lisica.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Rajkfort rekao je da mu je veliko zadovoljstvo biti ponovo u Jajcu dodajući da britanska Vlada kroz ovaj projekat nastavlja podršku očuvanju kulturno-historijskog nasljeđa u BiH, posebno u Jajcu.

"Ovim projektom britanska vlada daje punu podršku kandidaturi Jajca na UNESCO-ovu listu. Drago mi je da se izložba 'Pogledaj me' održava baš na ovom mjestu, u Kršlakovoj kući, nacionalnom spomeniku koji je obnovljen uz finansijsku podršku britanske vlade. To je bio prvi put da je britanska vlada učestvovala u obnovi jednog nacionalnog spomenika u BiH", rekao je ambasador Rajkfort.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije