Pozornica

Nagrade Markoviću i Turneji

Nagrade Markoviću i Turneji
Nagrade Markoviću i Turneji

BANJALUKA - Reditelj Goran Marković izabran je za najboljeg reditelja, a njegov film "Turneja" osvojio je nagradu za najbolji film od strane Saveza internacionalnih filmskih kritičara FIPRESCI na Festivalu svjetskog filma u Montrealu.

Žiri je Markovića proglasio najboljim rediteljem, dok je "Turneja", među 220 ostvarenja, odnijela titulu najboljeg filma među kritičarima, što su prva priznanja nakon prvog festivala na kojem se pojavio ovaj film.

"Nismo očekivali ovoliki uspeh. Film je jako dobro prihvatila američka publika na sve tri projekcije i kući se vratio sa dve nagrade", rekao je za "Nezavisne" Tihomir Stanić, glumac i direktor "Balkan filma" iz Banjaluke, jednog od producenata "Turneje".

Reditelj Goran Marković je na Festivalu svjetskog filma u Montrealu 2003. godine osvojio gran pri za film "Kordon", a 1995. godine nagradu za najbolju režiju za film "Urnebesna tragedija". Ovo je njegova treća nagrada na Montrealu, a njegova "Turneja" je već prvog dana prikazivanja dobila pohvale uglednog filmskog magazina "Variety".

"Ovaj savršeno uštimovani traktat o haotičnosti rata i slabostima čovječnosti će punom snagom probiti u festivalske krugove i ušetati u prostore u kojima se njeguje umjetnički film", navodi se u magazinu "Variety".

Nakon Montreala, "Turneja" će biti u zvaničnim programima filmskih festivala u južnokorejskom Pusanu, festivalu "Raindance" u Londonu, kao i Međunarodnom festivalu u Kairu, a prvo prikazivanje u Banjaluci očekuje se 4. oktobra.

"Turneju" su finansijski podržali evropski fond "Eurimaž", Ministarstvo kulture Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a producenti filma su "Testament films" iz Beograda i "Balkan film" iz Banjaluke. Film je okupio poznata imena poput Mire Furlan, Slavka Štimca, Josifa Tatića, Dragana Nikolića i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije