Pozornica

Koncert trija Balkanske žice

Koncert trija Balkanske žice
Koncert trija Balkanske žice

BANJALUKA - Koncert trija "Balkanske žice", koji je održan u utorak naveče u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor, izazvao je ovacije i oduševljenje publike.

Trio "Balkanske žice" čine Zoran Starčević, kompozitor i producent, i njegovi sinovi Nikola i Željko Starčević.

"Svirali smo ovdje prije pet godina, tako da je to za nas i tada, a i večeras bio veoma značajan koncert. Ova sala i publika su idealni za ono što mi radimo i po akustičnosti i izgledu, ali i po disciplini publike. Pri tome se trudimo, kao što su prisutni imali priliku da čuju, da to ne bude pretjerano ozbiljno poput klasičnog koncerta, već da publika osjeti atmosferu kojoj mi težimo", rekao je Zoran Starčević.

Na repertoaru ovih umjetnika našle su se mnogobrojne autorske, ali i tradicionalne kompozicije, među kojima su "Afion", "Orion", "Paunov ples", "Svilen konac", "Vodenica", "Džanum".

"Ovaj repertoar je bio kombinacija nekih kompozicija sa našeg prvog i novog CD-a, ali i nekoliko tradicionalnih djela. Vrlo sam zadovoljan jer osjeti se i ta tišina, pažnja i aplauzi publike koji dopiru do nas", istakao je Starčević.

Nikola Starčević, radi kao profesor klasične gitare, za svoje kompozicije dobio je nekoliko internacionalnih nagrada, za koje je istakao da su mu bile veliki podstrek u njegovom daljnem radu.

"Gotovo sva internacionalna takmičenja za kompozitore u svijetu rade se putem Interneta. Saznate za određeno takmičenje, pošaljete kompoziciju, snimak, note i na taj način aplicirate. Do sada sam na tri takmičenja dobio nagrade. Jedna je za kompoziciju trija gitara koja je napisana u duhu balkanske muzike kao i veoma bitna nagrada za kompoziciju za klasičnu gitaru koju sam dobio u Americi", naveo je Starčević.

Prema njegovim riječima, s obzirim na to da se bavi instrumentalnom vrstom muzike, koja je na neki način zapostavljena u odnosu na druge vrste, "kada dobijete neku vrstu priznanja, posebno iz inostranstva, to je, naravno, podstrek da se i dalje bavite tim". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije