Vizuelna umjetnost

Na Jahorini otvorena olimpijska izložba

Na Jahorini otvorena olimpijska izložba
Foto: N.N. | Četiri decenije od otvaranja ZOI u Sarajevu: Na Jahorini otvorena olimpijska izložba

SARAJEVO - U polaznoj stanici gondole "Poljice" na Jahorini je otvorena izložba u čast 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu koju čine unikatni rekviziti iz tog vremena.

Prije četiri decenije svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu, najveći sportski događaj u BiH ikad.

Tim povodom prisutnima su se obratili direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek, kustoskinja Marija Nišić i vizualna umjetnica Aleksandra Kokotović.

Izložbu su posjetili i olimpijci iz Sarajevsko-romanijske regije, a održana je planirana parada ratraka Poljice sa Vučkom, te demo spust ski-škole sa bakljama na stazi Poljice.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je da su pripremili bogat kulturni, zabavni i društveni program kako bi oživjeli duh zajedništva.

„Ovaj dan predstavlja poseban trenutak za nas, jer se prisećamo veličanstvenih događaja koji su oblikovali našu zajednicu i stavili Jahorinu na svetsku mapu sporta. Na ovom mestu pre tačno 40 godina ispisana je istorija. Dok se okrećemo unazad i slavimo prošlost, takođe se veselimo prilikama koje nam budućnost donosi. Ova izložba nije samo putovanje kroz vreme, već podsetnik na našu sposobnost da se uzdignemo iznad izazova i postignemo izvanredne rezultate“, rekao je Dejan Ljevnaić i dodao:

„Za realizaciju izlozbe Olimpijski centar Jahorina posebnu zahvalnost duguje  Đođru Kardum, koji je za nju ustupio svoje eksponate. Njegova 15-godišnja strastvena kolekcija sadrži unikatne rekvizite i skijaška odela iz vremena olimpijade. Pored njega, Toma Lopatić, bivši olimpijac, te Emirov muzej koji se nalazi Jahorini, pružili su značajnu podršku ustupanjem svojih antikviteta . U donaciji su učestvovali i zaposleni OC Jahorina, jedni od njih su i porodica Stevanović, zahvaljujući Slađani u postavku je uvrštena autentična baklja, a najstariju mapu Jahorine posetioci će moći pogledati zahvaljujući Srđanu. Postavku brižno nadgleda kustoskinja Marija Nišić, art menadžerka Olimpijskog centra Jahorina. Ulaznice za ovo putovanje kroz vrime koštaju simboličnih 5 km, a svaki posetilac dobija prikladan poklon u duhu olimpijade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije