Vizuelna umjetnost

Da li je Stefan Nemanja zaista jeo zlatnim viljuškama?

Da li je Stefan Nemanja zaista jeo zlatnim viljuškama?
Da li je Stefan Nemanja zaista jeo zlatnim viljuškama?

NOVI SAD - U okviru manifestacije Leto u vrtu galerija 2015 u četvrtak, 3. septembra istoričarka umjetnosti, književnica i gastroheirtolog, Tamara Ognjević održaće predavanje "Nemanjine zlatne viljuške ili o hranjenju neprijatelja".

Zlatne viljške koje je veliki župan Srbije Stefan Nemanja navodno koristio na banketu koji je u Nišu priredio Fridrihu I Barbarosi, caru Svetog Rimskog carstva 1189, odavno su metafora "bolje, slavnije i uzvišenije" prošlosti.

Ovaj luksuzni, skupocjeni dio escajga, vremenom je prerastao u svojevrsni društveni fenomen, simbol za vladara profinjenog ukusa i izuzetnih manira, ali i metaforu nacionalne izuzetnosti, navodi se u saopštrenju Spomen - zbirke Pavla Beljanskog.

Da li su famozne Nemanjine viljuške istorijska činjenica, ili je riječ o legendi i kako je izgledao srednjovjekovni banket na vladarskom dvoru pitanja su o kojima će biti riječi na predavanju.

Ognjević govoriti i o tome zašto je većina gozbi u prošlosti bila svojevrsno gastronomsko pozorište koje je za cilj imalo da impresionira i nahrani uglavnom potencijalne neprijatelje i kao i šta je to gastrodiplomatija.

Leto u vrtu galerija biće svečano zatvoreno u subotu, 5. septembra nastupom Aleksandar Dujin Orkestra i Tanje Jovićević, jednog od najboljih džez i soul vokala ovih prostora.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske u Novom Sadu realizuju manifestaciju Leto u vrtu galerija i u ljetnjim večerima, u prijatnom ambijentu, posjetiocima nude zanimljive sadržaje iz kulture. Osmišljena s ciljem da se pored osnovne djelatnosti muzeja publici prikažu i kulturno-edukativni sadržaji, manifestacija Leto u vrtu galerija vremenom je postala prepoznatljiv i značajan program u kreiranju kulturne ponude grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije