Vizuelna umjetnost

Duh Sankt Peterburga u Banjaluci

Duh Sankt Peterburga u Banjaluci
Duh Sankt Peterburga u Banjaluci

BANJALUKA - U okviru kulturnog programa "Sankt Peterburg u Banjaluci" danas je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) otvorena izložba "Upoznavanje sa Peterburgom".

U pitanju je predstavljanje panorame života Sankt Peterburga od 18. vijeka do danas, koje je organizovao Državni muzej istorije Sankt Peterburga.

Posjetiocima izložbe otkriven je pogled na grad koji je obilježen radom gravera, slikara i fotografa iz prošlosti. Uz kopije slika priložene su i rasklopive brošure sa podacima o svakom periodu Sankt Peterburga   od osnivanja grada, revolucionarnih događaja, predratnog Lenjingrada, perioda grada pod opsadom do vraćanja gradu njegovog istorijskog naziva i mnogih drugih interesantnih pojedinosti iz života grada i njegovih stanovnika. Izložbu je svečano otvorio Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, a pored njega prisutnima su se obratili Viktor Minkov, umjetnički rukovodilac kulturnih programa Sankt Peterburga, i Ljilja PetrovićZečić, direktorica NUB RS.

"Stvarna moć umjetnosti i kulture jeste kada se riječi pretvore u rečenice, kada zvuci i pokreti stvaraju čitave gradove, ulice, palate, a posebno kada su te riječi i rečenice stvorene od strane jednog Dostojevskog, Gogolja, Puškina, Brodskog. Kada zvuci dopiru od Korsakova ili kada su pokreti Ane Pavlove, onda sigurno u našim glavama stvaramo Sankt Peterburg onakav kakav smo ga doživjeli kroz književnost i umjetnost", kazala je PetrovićZečićeva, najavivši da će kulturni program "Sankt Peterburg u Banjaluci" kao i sama izložba trajati do 31. maja. U tom kratkom periodu, kako je naglasio Minkov, izložbama, koncertima i projekcijama filmova zainteresovani Banjalučani moći će spoznati kako živi Sankt Peterburg.

"Drago mi je što se možemo družiti, pričati, pokazati jedni drugima svoju umjetnost, a za nas je to veoma važno da nas ne vežu samo ekonomske, nego i duhovne veze", rekao je Minkov, ističući da su u Banjaluku stigle zvijezde opere i baleta Sankt Peterburga.

Prije zvaničnog otvaranja izložbe Klokić je naglasio da je kulturna saradnja između dva grada i dvije države često važnija od svih ostalih, te da je ona prvi stepenik za ekonomsku saradnju.

"Kada govorimo o Sankt Peterburgu, on često nosi epitet prijestonice kulture u Rusiji, i u tom segmentu postoji jedan takmičarski duh između Sankt Peterburga i Moskve, a evo mi smo danas u prilici da vidimo jedan dio te kulture", naglasio je Klokić, svečano otvorivši izložbu i kulturni program koji su, zapravo, aktivnosti realizovane dokumentom "Mapa puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije