Vizuelna umjetnost

Festivalu "Upfest": Ulice Bristola slikarska platna

Festivalu "Upfest": Ulice Bristola slikarska platna
Foto: Ilustracija | Festivalu "Upfest": Ulice Bristola slikarska platna

BRISTOL - Već godinama unazad, tokom ljeta jedan evropski grad dobija sasvim novi izgled. Tada njegove ulice ožive i preplave ga umjetnici, ali ne oni uobičajeni. Naime, riječ je o gradu Bristolu, koji svaki put ugosti najbolje predstavnike ulične umjetnosti iz cijelog svijeta, a oni svojim djelima ukrase ulice.

Tih nekoliko dana je izuzetno živo u ovom gradu, jer se na svakom ćošku, fasadi, zidu može vidjeti po jedan umjetnik kako stvara svoje djelo.

Riječ je o festivalu "Upfest", koji je prije nekoliko dana okupio čak 450 umjetnika iz cijelog svijeta, koji su stvarali na ulicama Bristola.

Festival je prvi put održan 2008. godine i prvobitno je to bilo malo okupljanje starih prijatelja. Danas, to je jedan respektabilan festival, koji posjećuju ljubitelji grafita iz cijelog svijeta.

Lokacije koje su dostupne učesnicima festivala nalaze se na južnoj strani grada u području Bedminstera.

Ipak, centar festivala je Sjeverna ulica, gdje je ujedno i najviše djela ovih umjetnika. Ovdje se posjetioci festivala udobno smjeste u obližnje pabove i kafee i spokojno posmatraju stvaranje pravih umjetničkih djela.

Riječ je o jednom od najmasovnijih festivala ove vrste u svijetu, gdje pored umjetnika dolaze i ljubitelji grafita i ulične umjetnosti iz cijelog svijeta. Tih nekoliko dana Bristol postaje prava prijestonica ulične umjetnosti. Zanimljivo je da o grafitima zadnju riječ daje upravo okupljena publika.

Ipak, mnogi kažu da je zapravo Bristol jedini grad koji može da organizuje jedan ovakav festival, s obzirom na to da je odranije poznat kao "kolijevka ulične umjetnosti" Velike Britanije.

Djela koja su nastala ove godine tu ostaju sve do sljedećeg festivala, kada se kreće iznova.

I ove godine u Bristolu su se pojavili neki od najpoznatijih uličnih umjetnika današnjice poput Džodi Tomasa, Bafa Monstera, te poznatog Kobre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije