Vizuelna umjetnost

Izložba „12 minuta slave“ u Centru za kulturu Semberija

Izložba „12 minuta slave“ u Centru za kulturu Semberija
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba „12 minuta slave“ u Centru za kulturu Semberija

BIJELJINA - Izložba „12 minuta slave“ akademske slikarke Vesne Antešević biće otvorena večeras u Centru za kulturu Semberija.

Kako saopštavaju iz Centra za kulturu Semberija, umjetnica se u svojim radovima bavi temama koje prožimaju pojam konzumerizma i masovne proizvodnje, gdje kao glavni motiv izdvaja plastične kese koje se pojavljuju kao neizostavni dio u upotrebi od strane savremenog potrošačkog društva.

„Inspirisana lakoćom i fluidnošću tog plastičnog materijala, oslikavajući jednostavne i lomljive forme kroz vizuelni prikaz lijepog i na prvi pogled privlačnog za posmatrača, želi probuditi svijest kod ljudi i ukazati na problem prekomjerne upotrebe plastike koja dovodi do uništavanja i zagađenja životne sredine ali i mogućnosti za razvoj različitih faktora koje su štetne ne samo po okolinu, već i za sva živa bića, uključujući i čovjeka kao potrošača i jednog od glavnih pokretača u proizvodnji plastike“, navode iz Centra z akulturu Semberija.

Vesna Antešević je pohađala časove škole ikonopisa u Banjaluci, a 2017. godine upisuje Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek slikarstvo. Osnovne studije završava 2021. godine u klasi profesorice Borjane Mrđa, a trenutno je na master studijama na odsjeku za slikarstvo. 

Učesnica je mnogobrojnih kolektivnih izložbi u okolini i inostranstvu, te nekoliko samostalnih izložbi održanih u Banjaluci. Dobitnica je nagrade Akademije Umjetnosti Univerziteta u Banjaluci za mozaik; nagrade Kulturnog Centra UDAS za slikarstvo, te plakete Kulturnog Centra Banski Dvor za najboljeg studenta smjera za slikarstvo. 

Učestvovala je u nekoliko projekata koji se bave problemom zaštite i očuvanja životne sredine. 

Izložba Vesne Antešević "12 minuta slave" biće otvorena za posjetioce do 25. februara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije