Vizuelna umjetnost

Izložba Kragulja: Tri stvaralačka perioda predstavljena mecotintom

Izložba Kragulja: Tri stvaralačka perioda predstavljena mecotintom
Izložba Kragulja: Tri stvaralačka perioda predstavljena mecotintom

BANJALUKA - Izložba pod nazivom "Mecotinta/Mezzotint" akademika Radovana Kragulja otvorena je u srijedu naveče u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS (ANU RS) u Banjaluci.

Govoreći o značaju izloženih djela Milivoje Unković, akademik, na otvaranju je istakao da je predstavljen izbor od 37 grafika sa dodatnim eksponatima kao što su bakarne mecotint ploče, alatke i jedna sveska za studio i skice sa crtežima iz 1973/74. godine.

Postavka u ANU RS je retrospektiva grafike u tehnici mecotinte, na kojoj je Kragulj radio od 1962. godine do današnjih dana.

Tako su pred posjetiocima do 4. juna djela nastajala u ranom periodu (šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka) koji kritičari svrstavaju u formu prisutnosti nadrealizma u njegovoj grafici.

Drugi period, odnosno od sedamdesetih godina, gdje se po motivima grafika uočava prisutnost animalnog svijeta, i treći period stvaranja pripada minimalizmu, što znači da je prisutno svođenje prethodnih formi u jednu ravan, na geometrijske forme.

A, interesovanje za mecotintu, prema Kraguljevoj priči, krenulo je sasvim slučajno, a u vrijeme kada je on počinjao niko u našem okruženju se nije bavio tom grafičkom tehnikom. 

"Dok sam studirao u Beogradu, pogledao sam izložbu savremene japanske grafike - mecotinte Josea Hamagučija i odlučio da se okušam u toj tehnici. Tada sam iz mladalačkog entuzijazma napisao pismo Hamagučiju i poslao mu svoju malu grafiku kao novogodišnju čestitku. Na moje iznenađenje primio sam od njega jednu njegovu malu mecotintu", ispričao je Kragulj.

Dodao je da je na Akademiji tada bila samo jedna alatka zvana mecotint klackalica, ali da nažalost niko iz okruženja nije poznavao tu grafičku tehniku.

"Snalazio sam se i eksperimentisao. Poslije sam konkurisao za stipendiju Britanskog savjeta koja mi je i dodijeljena. Na putu za London preko Pariza svratio sam u atelje Hamagučija, gdje sam se upoznao sa Keiko Minami, njegovom suprugom grafičarkom", rekao je on.

Istakao je da u Londonu na "Central School of Arts & Crafts" na grafici niko nije poznavao ovu tehniku (izuzev Merlina Evansa). On je takođe odlazio do Viktorija i Albert muzeja i tamo je polako upoznavao tehniku mecotinte.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije