Vizuelna umjetnost

Izložba Mirka Ilića u MSU RS: Banjaluka licem u lice sa svjetski poznatim dizajnerom

Izložba Mirka Ilića u MSU RS: Banjaluka licem u lice sa svjetski poznatim dizajnerom
Foto: Primož Korošec | Izložba Mirka Ilića u MSU RS: Banjaluka licem u lice sa svjetski poznatim dizajnerom

BANJALUKA - Nekonvencionalna retrospektivna izložba "Licem u lice" svjetski priznatog grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića biće otvorena 11. aprila, u 19 časova, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Kako saopštavaju iz ove institucije, ova izložba prvi put u našoj zemlji pruža mogućnost da pogledamo Ilićevu bogatu karijeru.

"Izložba radova Mirka Ilića, jednog od vodećih svjetskih dizajnera, rođenog u Bijeljini, prikazaće nekoliko ciklusa plakata i drugih radova grafičkog dizajna, od kojih je jedan broj poklonjen Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. U okviru izložbe biće prikazani njegovi originalni radovi koji su dio zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, plakati izrađeni za Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu i table stripova kombinovane sa reprodukcijama", saopštili su iz MSU RS uz napomenu da će u petak, 12. aprila, u 19 časova biti priređen razgovor o izložbi "Licem u lice" sa umjetnikom Mirkom Ilićem, grafičkim dizajnerom i kustosom izložbe Markom Golubom, grafičkim dizajnerom Borutom Vildom i grafičkim dizajnerom i istoričarem umjetnosti Dejanom Kršićem.

Kako piše kustos Golub, izložba "Licem u lice", kao i njen ekstenzivni katalog, donosi tri različita pogleda na umjetnički opus Mirka Ilića u području dizajna, ilustracije i stripa u vremenskom rasponu od druge polovine sedamdesetih godina prošlog vijeka pa sve do danas.

"Umjesto konvencionalnog hronološkog nizanja radova kakvo je uobičajeno za umjetničke retrospektive, ona ih prikazuje kao dinamičke komponente jedne izuzetne karijere, ali i sa širim istorijskim, društvenim i medijskim kontekstom. Riječ je, doslovce, o tri izložbe u jednoj, u kojima se susreću svima poznati, antologijski radovi s onima koje smo rijetko imali priliku vidjeti; najraniji radovi sučeljavaju se s najrecentnijim, etički iskazi sa formalnim kreativnim inovacijama, vizuelne metafore s konkretnim izazovima našeg vremena itd.", piše Golub, dodajući da tri sekcije izložbe nose naslove "Horizontalno i vertikalno", "Puno buke ni oko čega" i "Iz istorije ljudske gluposti - dizajnerska istorija svijeta".

Prva cjelina je, nastavlja kustos, svojevrsni prikaz različitih fragmenata iz opusa dizajna, ilustracije i stripa u kojima umjetnik evocira neke od najvažnijih i ključnih događaja u istoriji.

"Druga cjelina predstavlja pozorišne plakate - sa jedne strane plakate iz kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a sa druge strane plakate predstava odigranih posljednjih šest sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i nekoliko recentnih plakata predstava odigranih u Lincoln Center Theatreu. Konačno, treću cjelinu čine stripovi, kako oni iz zagrebačkog perioda i vremena časopisa 'Polet', tako i novi koji pod naslovom 'A.C. 2020' nastaju od 2020. godine pa do danas", javljaju iz MSU RS.

Izložba "Licem u lice", kako je javljeno dalje, publici daje mogućnost slojevitog čitanja Ilićevog raznovrsnog stilskog i umjetničkog izraza.

"Njegov primjer nam pokazuje način na koji je moguće razvijati internacionalnu dizajnersku karijeru kao jedinstvenu priču koja je ostvarila svjetski domet i uticaj. Kao strip-autor, ilustrator i dizajner, Ilić je definisao 'lice' jugoslavenske pop-kulture sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Kao autor brojnih omota muzičkih ploča bio je aktivan i ravnopravan sudionik muzičke i supkulturne scene tog razdoblja, inicijator je te jedan od protagonista neformalne grupe autora 'Novi kvadrat', nezaobilaznog fenomena stripa kod nas, a njegove naslovnice političkih magazina sugestivno su i kritički vizuelno dokumentovale društvenu i političku sliku cijele regije", navedeno je u saopštenju MSU RS.

Ono što, po riječima kustosa izložbe, odlikuje Ilićev opus jesu kompleksne misli prenesene na sažet način.

"Doista, gdje god se našli u Ilićevom golemom ilustratorskom, dizajnerskom i stripovskom opusu, naići ćemo na snažne i pamtljive slike, na kompleksne misli prenesene na sažet, efektan i komunikativan način, na autora sposobnog dozvati i najdramatičnije spoznaje o svijetu u kojem živimo bez imalo doslovnosti i površinske ekspresivnosti. Mirko Ilić je netko tko stvari razumije na vrlo apstraktan, verbalan način, a interpretira ih na prikazivački, vizualan način u kojem sve verbalno, pa i naše tumačenje, djeluje nemoćno u artikulaciji onog što vidimo", ističe Marko Golub, koji je inače upravnik Galerije Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu, a važno je naglasiti da je izložba realizovana u saradnji MSU RS sa Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Hrvatskim dizajnerskim društvom u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena do 6. juna.

Biografija umjetnika

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956), završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata - od omladinske štampe, diskografskih kuća i pozorišta do političkih magazina i novina.

Prvi strip objavio je 1976. godine, a bio je urednik stripa i ilustracija u Studentskom listu i časopisu "Polet". Tokom osamdesetih godina 20. vijeka radio je za popularne revije i nedjeljnike "Start", "Danas" i druge.

Sredinom osamdesetih godina seli se u Sjedinjene Američke Države, gdje radi kao ilustrator za neke od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Časopis "Time" ga 1991. imenovao za umjetničkog direktora zaduženog za međunarodna izdanja, a 1992. postao je umjetnički direktor Op-Ed stranice "The New York Timesa".

Godine 1995. osniva "Mirko Ilić Corp", studio za grafički dizajn i 3D računarsku grafiku i filmske špice. Objavio je desetak knjiga o dizajnu samostalno ili u koautorstvu sa piscem i novinarom Stivenom Helerom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Djela su mu zastupljena u zbirkama prestižnih svjetskih muzeja, među kojima se izdvajaju Smitsonijan muzej u Vašingtonu, MoMA u Njujorku i SFMoMA u San Francisku. Živi i radi u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije