Vizuelna umjetnost

Kontroverzna instalacija sa likom Hitlera uznemirila Berlin

Kontroverzna instalacija sa likom Hitlera uznemirila Berlin
Kontroverzna instalacija sa likom Hitlera uznemirila Berlin

BERLIN - Kontroverzna umjetnička instalacija u Berlinu, u kojoj lice Adolfa Hitlera osvjetljava zgradu u centru njmačke prestonice, šokirala je mnoge stanovnike tog grada, javljaju danas lokalni mediji.

Jedan vozač je bio toliko šokiran kad je ugledao tu instalaciju, koja je izložena u sklopu jednomjesečnog festivala osvjetljenja, da je pozvao policiju, prenosi sajt RT.

Hitler je jedno od 12 poznatih lica koja su odabrana da budu dio umjetničkog projekta dizajnera svjetlećih tela Andreasa Belkea za učešće na festivalu "Berlin svijetli", koji će trajati mjesec dana.

Hitlerovo lice, čije se oči pomijeraju kao da koluta očima, osvjetljava zgradu na trgu Lajpciger, dok se u pozadini vidi niz nacističkih zastava sa zatamnjenim kukastim krstom.

Instalacija je postavljena samo nekoliko stotina metara od bunkera u kojem je Hitler 1945. počinio samoubistvo.

Na zgradi se nalazi i lice ozloglašenog šefa nacističke propagande Jozefa Gebelsa, koji viče: "Da li želite kompletan rat?"

Isticanje nacističkih simbola koji glorifikuju Treći rajh su u Njemačkoj zabranjeni, ali je policija objasnila da je instalacija sa likovima Hitlera i Gebelsa dobila odobrenje, budući da je riječ o umetničkom delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije