Vizuelna umjetnost

Likovna kolonija 'Bistarac 2017': Ljepote Lukavca prelaze na platno

Likovna kolonija 'Bistarac 2017': Ljepote Lukavca prelaze na platno
Foto: Ilustracija | Likovna kolonija 'Bistarac 2017': Ljepote Lukavca prelaze na platno

LUKAVAC - Međunarodna likovna kolonija "Bistarac 2017", koju organizuje Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", otvorena je u četvrtak uveče u crkvi svetog Ante Padovaskog u Lukavcu.

Na koloniji učestvuje devet umjetnika i akademskih slikara iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH i jedan profesionalni fotograf.

Ovogodišnja kolonija imaće bogat program u kojem učestvuje veliki broj mladih ljudi. Prvi put među umjetnicima je i jedan profesionalni fotograf koji će kroz oko objektiva dati svoj doprinos koloniji.

"U okviru programa kolonije imamo mnogo drugih manifestacija kao što su poetsko-književno veče i izložba fotografija. Ove subote je biciklijada 'Napretkovom stazom' koja je ucrtana u google maps. Kreće se iz župnog dvorišta u 10 časova. Mogu učestvovati i djeca uz pratnju roditelja. Mnogo je mladih ovdje i mnogo mladih učestvuje u programu, što nas jako raduje, čime želimo pokazati da mladih ima i da učestvuju u kulturnim zbivanjima", pojasnila je Ema Tomić, potpredsjednica HKD "Napredak" Lukavac.

Učesnik kolonije Miroslav Iličkovski iz Kumanova u Makedoniji kazao je da je Lukavac predivno mjesto i da je oduševljen srdačnošću ljudi.

"Očekujem dobar rad i dobru saradnju sa kolegama, ipak likovna kolonija je mjesto gdje dolazi jedan simpozijum ljudi, umjetnika, i to nije samo rad, nego i miješanje različitih kultura, a kad kažem kultura, mislim na učenje i različite škole", kazao je on.

Žarko Ivanovski, umjetnik iz Zagreba, kazao je da je kolonija izvanredna prilika da se druže ljudi sa prostora bivše Jugoslavije i razmjenjuju mišljenja, ostvare kontakte i ostanu u vezi.

Kolonija će biti zatvorena ove nedjelje izložbom nastalih djela. Lukavački "Napredak" ima već preko 100 slika u svom fondusu. Sva djela koja nastanu na ovoj likovnoj koloniji ostaju u vlasništvu društva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije