Vizuelna umjetnost

Mona Liza je androgena - pola muškarac, pola žena?

Mona Liza je androgena - pola muškarac, pola žena?
Mona Liza je androgena - pola muškarac, pola žena?

Mona Lizin osmijeh, kultno djelo Leonarda da Vinčija, po najnovijim pretpostavkama Silvana Vinćetija, istoričara umjetnosti, je osmijeh njegovog gej ljubavnika.

Poznati portret, koji je izložen u pariskom "Luvru", podvrgnut je infracrvenoj analizi koja je najnovija ove vrste u svijetu umjetnosti. Nakon ispitivanja Vinćeti vjeruje da je umjetničko djelo integracija dva modela: supruge bogatog firentinskog trgovca Lize Gerardini, te Leonardovog šegrta Gian Đakoma Kapriotija.

"Mona Liza je androgena - pola muškarac, pola žena", rekao je za "The Telegraph" Vinćeti, objašnjavajući da je on studirao i slike samog Kapriotija te pronašao nevjerovatne sličnosti.

"Sličnost se posebno može vidjeti u predjelu Mona Lizinog nosa, čela i osmijeha. Došli smo do odgovora na pitanje koje je dijelilo naučnike godinama - ko je Mona Liza?", istakao je Vićenti.

Naravno, ovu Vinćetijevu teoriju nisu mimoišla negodovanja te je Martin Kemp, vodeći ekspert za Leonarda da Vinčija i profesor istorije umjetnosti na Univerzitetu Trinity, odbacio sve gore navedene teorije nazvavši ih "mješavinom poznatih stvari, polupoznatih stvari i potpune fantazije".

"Infracrvena analiza slike ne može učiniti ništa što bi podržavalo ideju da je Leonardo nekako slikao mješavinu Lize Gerardini i Kapriotija", rekao je Kemp, dodajući da je to nemoguće jer se premalo zna o Kapriotijevom izgledu. Mnoštvo je teorija o Mona Lizinom osmijehu, a neki ljubitelji umjetnosti tvrde da je izvorno Mona Liza bila gola, dok drugi vjeruju da je portret nekad imao i obrve i trepavice, a neki, pak, tvrde da je Leonardo stvorio više verzija kultne slike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije