Vizuelna umjetnost

Mostar postaje galerija ulične umjetnosti

Mostar postaje galerija ulične umjetnosti
Foto: Klix | Mostar postaje galerija ulične umjetnosti

Trajan pečat u gradu na Neretvi i ove godine su ostavili umjetnici iz nekoliko zemalja koji su fasade zgrada oslikali najljepšim muralima, a sve to u okviru šestog "Street Arts Festivala".

Niz sjajnih intervencija u prostoru ostaće da krasi Mostar, ali i da privuče turiste. Murale su radili umjetnici iz gradova BiH, kao i iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Argentine i Urugvaja.

"U gradu je ponovo raširena kreativna energija. Mi ovo radimo već šest godina. Ove godine tu su bili i razni programi za sve generacije, a posebno su bila uključena djeca u cijelu priču i čak su se uključivali u oslikavanje samih murala s umjetnicima. Građani vrlo dobro reagiraju na sve ovo. Sada kada su zidovi oslikani u svakom momentu neko od njih fotografiše murale, postavlja ih na društvene mreže ili jednostavno samo posmatra", rekla je Marina Đapić, organizator festivala.

Turisti murale koji iz godine u godinu boje ulice Mostara sve više prihvataju kao turističku atrakciju, a Đapićeva je istakla da će raditi i na izradi mapa sa muralima, kao i na turističkim turama kojim bi ih posjećivali.

"Tu i tamo naiđemo i na negativne komentare, međutim svjesni smo da bavljenje javnim prostorom može izazvati različite reakcije. Dobijamo dojam da su građani Mostara zaista prigrlili ovaj festival jer on utječe na javno dobro te donosi novu dinamiku na ulice grada", smatra ona.

Poenta je, kako kaže, da zidove predviđene za murale oslikavaju mladi ljudi koji šalju univerzalnu poruku iz Mostara.

"Mi smo uvijek bili grad koji je prepoznat po kulturnoj baštini i umjetnosti i uspjeli smo dati novi vizuelni identitet gradu. Možemo sa sigurnošću reći da je to sada jedna velika galerija ulične umjetnosti, u kojoj se nalazi preko 100 murala", navela je Đapićeva.

Svaki umjetnički rad ovogodišnjeg festivala je poseban na svoj način, a organizatori još istražuju šta se sugrađanima najviše sviđa. "Primjećujemo zanimljive reakcije na murale u Šantićevoj ulici, koja bi, po našem mišljenju, mogla postati glavna ulica murala u Mostaru", istakla je Đapićeva.

Pojasnila je da do sada nisu imali negativnih iskustava vezanih za uništavanje ovih murala.

"Možda se desilo da je manji broj murala prekrečen ili je neki prostor na kojem je bio mural srušen, pa je iz tog razloga uklonjen, ali uglavnom su očuvani i nemamo baš negativna iskustva. Međutim, svjesni smo da je street art takva vrsta umjetnosti gdje nikada ne znate šta će biti s njom i kako će završiti. No, bitno je da se desi i svaka reakcija je dobro došla", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije