Vizuelna umjetnost

Nevjerovatne skulpture: Mini-svijet na bonsai drveću

Nevjerovatne skulpture: Mini-svijet na bonsai drveću
Nevjerovatne skulpture: Mini-svijet na bonsai drveću
N.N.

Održavanje bonsai drveća samo po sebi predstavlja težak posao, koji zahtijeva dosta vremena.

Ali, zamislite da ovaj naporni i kompleksni zadatak kombinujete s pravljenjem modela vjetrenjača, svjetionika i pansiona, onda sigurno morate dobiti nešto nesvakidašnje.

Upravo to je uradio jedan japanski umjetnik praveći svijet bizarnih, ali fascinantnih minijaturnih skulptura, oko kojih se proteže bonsai drveće. Koristeći papir, plastiku, akrilnu smolu i boje, ilustrator Takanori Aiba uložio je puno truda u izgradnju čitavog niza minijaturnih zajednica koje okružuju bonsai stabla.

Nakon što je radio kao ilustrator u japanskom modnom magazinu "Popye", posljednjih 10 godina Aiba je najviše radio na izgradnji ovog detaljnog mini-svijeta. Na svom internet sajtu opisuje ovu umjetničku formu kao "eksperimentalni pristup da se izgradi moderni bonsai stil koji odražava spiritualnu vezu čovjeka i prirode".

Ideje za zahtjevne građevine na bonsai drveću, poput vjetrenjača, svjetionika i pansiona, plod su njegove mašte

Aiba je iskoristio znanje crtanja ilustracija i arhitetektonskih zdanja iz svog prijašnjeg posla i napravio je trodimenzionalnu verziju svojih razmišljanja i mašte.

Trebalo mu je mnogo vremena da napravi rekonstrukciju svojih ideja, kao da mu nije bilo dovoljno što je morao kultivisati ionako zahtjevne bonsaije.

"Svi moji radovi su kreirani iz mojih neuobičajenih maštanja. Ipak, to nisu neki fantastični prikazi, već strukture koje liče na realne stvari koje svakodnevno susrećemo. Nijedna moja struktura ne predstavlja kopiju neke prave zgrade ili kuće već je samo plod moje mašte", objašnjava Aiba.

Ali, pošto su kreacije ispunjene brojnim detaljima, ljudi misle da one postoje i u stvarnosti. On radi sa Kazujom Murakamijem, koji izrađuje konstrukciju za njegove skulpture.

"Kazuja je ranije radio kao inženjer, ali sada zajedno sa mnom izrađuje moje kreacije. Njegovo znanje i iskustvo inženjera pomaže da moje kuće i zgrade budu još realističnije", dodaje Aibo.

Ako se istraži bilo koji dio Aibinog rada, mogu se pronaći neke izuzetne priče i jedinstveni likovi.

Rani radovi ovog umjetnika ličili su na uobičajena bonsai djela. Kasnije se udaljio od bonsai svijeta i ubacio svoje priče, koje kao da dolaze iz knjige "Guliverova putovanja".

Inače, za svako djelo potrebno mu je od tri mjeseca do godinu i po dana rada.

Tako je u jednom trenutku napravio turistički kompleks "Hawaiian Pineapple", za koji mu je trebala godina rada, da bi se kasnije prebacio na "Hotel de Michelin". Prije 10 godina dobio je molbu iz kompanije "Michelin" da napravi dizajn za njihov kafe u Tokiju.

Rani radovi ovog umjetnika ličili su na uobičajena bonsai djela

"Moj dizajn nije prošao, ali mi je zato ostala odlična kreacija, koja je danas dio moje uobičajene bonsai kolekcije. 'Michelin Man' je jedno od najstarijih marketinških obilježja. Pokušao sam da ga spojim s vizijom Bude koju imam još od ranog djetinjstva", objašnjava on.

Bonsai je prvo nastao u japanskoj regiji Hejan prije 1.200 godina i veoma je popularan u Japanu. On je duboko povezan s japanskim osjećajem za estetiku, a najvažniji dio bonsaija je potkresivanje pravog drveća.

"Mi koristimo male predmete iz prirode, kao što je kamen ili grana drveta, da bismo prikazali pravu prirodu u minijaturnom obliku. Bonsai drveće se prvenstveno uzgaja radi postizanja estetskog efekta, ali i zbog fizičke i mentalne vježbe", govori umjetnik.

Za razliku od uzgajanja drugih biljaka, bonsai fanovi ne rade da bi uzgajali hranu ili dobijali ljekovite biljke. Za proizvodnju jednog bonsaija potrebno je stalno kresati drveće, rezati korijenje, presađivati, uklanjati lišće i kalemiti da bi se dobila minijaturna verzija pravog drveća.

Kada bonsai skoro dostigne svoju konačnu veličinu, presađuje se u saksiju i njegov razvoj od tada je ograničen obimom saksije.

Nakon Drugog svjetskog rata trend uzgajanja bonsaija se proširio na zapadne zemlje i postao je poznat širom svijeta. Kao rezultat toga došlo je do povećanja broja izložbi bonsai drveća.

Za svako djelo potrebno mu je od tri mjeseca do godinu i po dana rada

Aibina izuzetna umijeća primjetili su mnogi u Japanu, tako da mu je bilo povjereno dizajniranje nekoliko restorana.

Veliki uspjeh zabilježio je s restoranom "Ninja Akasaka", koji je dizajniran u vidu skrivenog nindža sela i prepun je trikova i uređaja koji zabavljaju posjetioce, kao što je most koji se pojavljuje ukoliko izgovorite magične riječi.

Slično je bilo i s muzejom "Shin-Yokohama", u kojem su prikazane prodavnice tjestenine koje vijekovima postoje u Japanu. Muzej oslikava atmosferu Japana iz perioda krajem pedesetih godina prošlog vijeka i ima godišnju posjetu od čak milion i po ljudi.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije