Vizuelna umjetnost

Nijemac na čelu Britanskog muzeja

Nijemac na čelu Britanskog muzeja
Nijemac na čelu Britanskog muzeja

LONDON - Hartvig Fišer prvi stranac je na čelu Britanskog muzeja u 150 godina istorije ove prestižne institucije.

Ovaj diskretni 53-godišnji Nijemac, koji je izgradio reputaciju jednog od najpoznatijih muzejskih direktora u svojoj zemlji, poznat je po spektakularnom modernizovanju Državne umjetničke kolekcije u Drezdenu koju je pretvorio u "rafinirani i elegantni" izložbeni prostor.

Drezdenska Državna umjetnička galerija je skup od 12 muzeja u kojima je izložena jedna od najvećih zbirki na svijetu i koje godišnje posjeti 2,5 miliona ljudi.

Fišerov odlazak u London predstavlja "pravi šok i veliki gubitak" za Drezden i njegove kulturne institucije, piše njemački "Velt", ističući akademske i profesionalne kvalitete novog direktora Britanskog muzeja.

List navodi da je Fišer, kog opisuje kao "radoholičara", opsednutog kontrolom i najsitnijeg detalja, cijenjen i zbog svojih didaktičkih i istraživačkih sposobnosti.

Rođen 1962. godine u Hamburgu, Fišer je studirao istoriju umjetnosti, istoriju i arheologiju u Parizu, Rimu, Berlinu i Bonu. Pored njemačkog, tečno govori engleski, francuski i italijanski.

Tokom svoje karijere, predvodio je nekoliko njemačkih i evropskih muzeja, među kojima su Muzej umjetnosti u Bazelu, u Švajcarskoj i Folkvang muzeja u Esenu, u Njemačkoj.

Muzeji su "prostori u kojima umjetnici, umetnička dijela, posjetioci i muzejski radnici susreću jedni druge. U umjetnosti je nezamislivo imati ili postavljati granice", rekao je jednom prilikom Fišer.

Britanski muzej je najstariji javni muzej na svijetu. Sadrži kolekcije pretežno vezane za istoriju čovječanstva. Godišnje ga poseti blizu sedam miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije