Vizuelna umjetnost

Nizozemci sve više ulažu u umjetnost

Nizozemci sve više ulažu u umjetnost
Foto: Tanjug/AP | Nizozemci sve više ulažu u umjetnost

Nizozemski kolekcionari, kojih je, kako nadležni u ovoj zemlji navode, sve više, trenutno posjeduju djela ukupne vrijednosti između sedam i devet milijardi evra, prenio je "NL tajms".

Prema podacima tri velika osiguravajuća zavoda umjetničkih dijela posljednjih godina u ovoj zemlji sve više se ulaže u umjetnička djela, a osim pasioniranih ljubitelja umjetnosti u grupi onih koji se odlučuju na kupovinu vrijednih eksponata su i mnogi koji se nadaju da će moći da ih prodaju za daleko veći novčani iznos.

Na sajmu umjetnosti u Mastrihtu prije nekoliko dana, na primjer, poznata slika Vinsenta van Goga prodata je za čak 4,6 miliona evra. Stručnjaci podsjećaju da je tokom ranije prodaje istog eksponata prije tačno deset godina na Sadebijevoj aukciji u Njujorku ona promijenila vlasnika za 1,2 miliona dolara.

Eksperti podsjećaju da mnogi kupuju slike u želji da ih kasnije preprodaju, ali zaboravljaju da ukoliko kupuju vrijednosti kao investiciju, na nju moraju i da plate porez. Ipak, zakon je u ovoj oblasti, kako kažu, "zamagljen" pa je nekada teško dokazati razliku između investitora koji nabavlja eksponat isključivo zbog zarade na njemu i pravog kolekcionara, prenosi "Politikin magazin".

Prema podacima osiguravajuće kuće "Liberti", mnoge vrijedne slike i druga umjetnička djela danas se čuvaju u posebnim trezorima, kojih osim u Nizozemskoj ima i u Švajcarskoj. Za neke umjetničke vrijednosti osiguravači čak neće da sklapaju ugovor sa vlasnicima o odšteti ukoliko one nisu u posebno obezbijeđenom trezoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije