Vizuelna umjetnost

Njujorški Met izložbom obilježava vijek Rodenove smrti

Njujorški Met izložbom obilježava vijek Rodenove smrti
Foto: Ilustracija | Njujorški Met izložbom obilježava vijek Rodenove smrti

NJUJORK - Njujorški Metropoliten muzej otvara 16. septembra izložbu radova Augusta Rodena (1840-1917) obilježavajući 100 godina od njegove smrti i prezentirajući svoju impozantnu kolekciju njegovih radova, javila je uprava Meta.

Izložba koja će biti postavljena u galeriji skulptura Džerald Kantor u svojoj centralanoj zgradi na Petoj aveniji na Menhetnu biće otvorena do 15. januara 2018 godine.

Izložba će obuhvatiti 50 skulptura u mermeru, bronzi, gipsu i terakoti i publika će moći da vidi kolekciju koja je sakupljana tokom jednog vijeka. Među skulpturama su remek djela poput "Mislioca" ali i "Oluja" koja nije izlagana decenijama. Na izložbi će biti izložene slike Rodenovih prijatelja i slikara kojima se divio iz muzejske kolekcije kao što su Klod Mone (1840-1926) Pjer Puvi de Šavane (1824-1898) čija djela su inspirisala Rodena.

U galeriji koja se naalazi neposredno uz salu u kojoj će biti izložene skulpture biće izloženi Rodenovi crteži, skice, pisma, ilustracije za knjige, fotografije, koje je umjetnik sačuvao.

Ovaj materijal će upoznati posjetioce sa fotografijama koje je Roden slao u Njujork da bi potencijalni kupci imali predstavu kako izgledaju skulpture. Na tim crtežima može da se prati Rodenov talenat za crtanje. Tu će biti značajan broj fotografija koje je uradio Edvard Stajher, koji je bio ključni posrednik između vajara i njegovih američkih kupaca.

Ovom izložbom počinje novo poglavlje u odnosima Rodena i Meta koji je već 1912. organizovao samostalnu izložbu njegovih skulptura i crteža.

Poslije te izložbe Met je Rodenu posvetio jednu od svojih sala u stalnoj postavci i to je bilo prvi živi umjetnik kome je ovaj muzej posvetio cijelu salu

U toj sali bilo je izloženo oko 30 skulptura a nakon godinu dana priključeno je i 14 crteža. Mnoge skice umjetnik je lično dozvolio muzeju da ih izlije u bronzi

Metropoliten posjeduje najveću i najljepšu kolelciju Rodenovih radova izvan Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije