Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Vez i zlatovez", koji pripadaju hercegovačkoj kulturi

Otvorena izložba "Vez i zlatovez", koji pripadaju hercegovačkoj kulturi
Foto: Srna | Otvorena izložba "Vez i zlatovez", koji pripadaju hercegovačkoj kulturi

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba "Vez i zlatovez" iz Etnološke zbirke Muzeja Hercegovine Trebinje, autora Božane Đuzelović, na kojoj su predstavljeni ukrašeni tekstilni predmeti, koji pripadaju tradicionalnoj kulturi Hercegovine sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Na izložbi je predstavljeno četrdesetak tekstilnih predmeta, poput maramica, jastučnica, peškira, jeleka, anterija, libada i ćurdija, čohe i sukna, koji se čuvaju kao muzejski eksponati u Etnografskoj zbirci ovog muzeja.

Đuzelovićeva, koja je viši kustos, etnolog i antropolog, rekla je da su Hercegovini bile dominante dvije narodne nošnje, humska, koja je bila svedenog kroja i nije se ukrašavala, i brdska koja se ukrašavala i vezom i zlatovezom.

"To su žene nosile u specijalnom prilikama kao što su slave u crkvama i manastirima, za svadbe i krštenja", istakla je Đuzelovićeva.

Ona je dodala da se među izloženim eksponantima nalazi i dio svakodnevne nošnje - suknena ćurdija i koja se, takođe, ukrašavala, dok su neki predmeti nastali u kućnoj radionosti, a dio su izrađivale terzije.

Đuzelovićeva je istakla da je cilj da predstave žene vezilje, koje su ravnopravno radile sa muškarcima van kuće, a naveče su uzimale ručne radove.

"One tada nisu znale da čitaju i pišu, ali su bile jako obrazovane. Mi koji istražujemo tradicionalnu kulturu vidimo tu simboliku, svaki taj simbol ima posebno značenje, znale su da naprave strukturu samog motiva, izraženi su i floralni elementim, a tu je i jabuka", rekla je Đuzelovićeva.

Etnolog Muzeja Kozare Marija Radaković izjavila je novinarima da je ovo drugi put da je ostvarena saradnja za Muzejom Hercegovine u Trebinju i da izložba zaslužuje punu pažnju.

"Predstavljen je taj tanani rad koji ne može baš svako da radi, to je umjetnost koja izbija i znanja koje svi mi nosimo, svako za ponešto", rekla je Radakovićeva kojoj je ovo bila i oproštajna izložba pred odlazak u penziju.

Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 8. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije