Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba fotografija "Gavrilo Princip i Mlada Bosna"

Otvorena izložba fotografija "Gavrilo Princip i Mlada Bosna"
Foto: Srna | Otvorena izložba fotografija "Gavrilo Princip i Mlada Bosna"

TREBINJE - Izložba fotografija "Gavrilo Princip i `Mlada Bosna`" autora Miloša Vojinovića, koja objedinjuje oko 200 fotografija o jednoj od najsjajnijih istorijskih generacija srpskog naroda, otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Vojinović je rekao da izložba predstavlja prvi pokušaj da se na jednom mjestu skupe sve poznate fotografije u vezi sa Principom i "Mladom Bosnom", kao i neke nove i posebno zanimljiv crtež Gavrila Principa u boji, nastao na osnovu jedne njegove fotografije.

Na fotografijama se, između ostalog, mogu vidjeti razmjere napada na imovinu najbogatijih Srba u Sarajevu 1914. godine.

"Najvažnije fotografije su one koje pokazuju kako su atentatori izgledali pre atentata, a ne kako se najčešće prikazuju isprebijani i u zatvorskom odijelu nakon atentata, kada su bili izloženi surovoj torturi", rekao je Vojinović, koji je istraživač saradnik Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/.

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Borivoje Milošević naveo je da izložba predstavlja podsjećanje na "Mladobosance", kao jednu od najsjajnijih istorijskih generacija srpskog naroda, na njihove žrtve, borbu i ideale za koje su se zalagali s početka 20. vijeka.

Milošević je istakao da se Mladobosanski pokret, prije svega, zalagao za ideje slobode, ravnopravnosti i jednakosti, za koje može da se kaže da su bile evropske ideje tog vremena, a i danas su i te kako aktuelne i za njih se vrijedi zalagati i boriti.

"Gavrilo Princip u srpskom narodu predstavlja simbol slobode i žrtve, ali i putokaz za generacije koje dolaze, posebno kada je riječ o njegovom ponosu koji je pokazao za plemenitu ideju za koju se borio i za koju je stradao i zato ga ne smijemo zaboraviti", naglasio je Milošević, koji je sa autorom izložbe održao i predavanje "Šta otkrivaju fotografije "Mlade Bosne" i Sarajevskog atentata?".

Na izložbi će posjetioci imati priliku da vide slike koje svjedoče o sudbonosnom Vidovdanu 1914. godine i o neredima koji su nastupili u Sarajevu nakon atentata, kao i one koje svjedoče o brojnim podizanjima i rušenjima spomenika vezanih za Sarajevski atentat tokom 20. vijeka.

Izložba je prethodno prikazana u Novom Sadu, Beogradu, Nikšiću, Višegradu, Foči, a biće i u Prijedoru i drugim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije