Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba ikona Jorgosa Kordisa u Muzeju Republike Srpske

Otvorena izložba ikona Jorgosa Kordisa u Muzeju Republike Srpske
Foto: Tanjug/AP | Otvorena izložba ikona Jorgosa Kordisa u Muzeju Republike Srpske

BANJALUKA - U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena izložba ikona "Boja kao svjetlost - savremeno vizantijsko slikarstvo", svjetski poznatog grčkog autora Jorgosa Kordisa.

Izložbu je otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je istakla da izložba predstavlja dokaz prijateljstva srpskog i grčkog naroda, te Grčke i Republike Srpske.

"Toplo preporučujem svim posjetiocima, a posebno našoj djeci, da posjete ovu izložbu. Možda nađu nadahnuće da krenu stazama umjetnosti", rekla je Stojičićeva, prenosi Srna

Autor Jorgos Kordis rekao je da motivi koje je oslikao povezuju srpski i grčki narod i njihovu tradiciju.

"Imamo zajedničku tradiciju. Suštinski mislim da smo jedno - jedan narod", poručio je Kordis.

Direktor Muzeja Republike Srpske Davor Strika rekao je da je ponosan što se poznati grčki umjetnik odlučio da se Srpskoj predstavi svojim radovima za koje inspiraciju pronalazi u pravoslavlju.

"Muzej radi na očuvanju i promovisanju naše bogate istorije, kulture i tradicije. Poznato je da su srpski i grčni narod bratski narodi", istakao je Strika.

Među brojnim poštovaocima likovne umjetnosti na otvaranju izložbe bio je i Davor Paponja, profesor likovne umjetnosti iz Banjaluke.

"Sviđa mi se koliko je jednu klasičnu likovnu discpilinu, vizantijsku ikonu, Kordis modernizovao i pokazao da u savremenom mediju nešto arhaično može da funkcioniše u likovnom smislu", naveo je Paponja.

Izložba "Boja kao svjetlost – savremeno vizantijsko slikarstvo" biće otvorena do 15. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije