Vizuelna umjetnost

Otvorena retrospektivna izložba Vladana Radovanovića

Otvorena retrospektivna izložba Vladana Radovanovića
Foto: Pixnio | Otvorena retrospektivna izložba Vladana Radovanovića

​BEOGRAD - Retrospektivna izložba "Ispred vremena i izvan" Vladana Radovanovića, nedavno preminulog multimedijalnog umjetnika i jednog od najznačajnijeg srpskih savremenih kompozitora otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu.

Postavka predstavlja pregled njegovog dugogodišnjeg stvaralaštva u mnogobrojnim oblastima umjetnosti i novog čitanja njegovog značaja u kontekstu avangardnih tendencija i praksi srpske umjetnosti druge polovine prošlog i prvih decenija 21. vijeka. 

Autor koncepcije i kustos izložbe je Saša Janjić, a kustos iz Muzeja savremene umjetnosti je Una Popović, rukovodilac Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija MSU.

Radovanović je bio jedan od prvih poslijeratnih avangardnih umjetnika u Srbiji, koji je još sredinom 1950-ih godina uveo inovativne i radikalne koncepte u umjetničku sredinu, koja je tek usvojila modernistički jezik umjetnosti kao novi kanon, i time ne samo djelovao u kontrastu sa opštim tendencijama, već i anticipirao mnoge potonje neoavangardne prakse poput performansa, akcija i konceptualne umjetnosti. 

Kompozitor, pisac, višemedijski umjetnik, teoretičar umjetnosti i pedagog, Vladan je uspio da izgradi jedinstveni sistem umjetnosti koji uključuje sintezu različitih medija, filozofskih interesovanja i pionirski krene u izvođenje prvih performansa i akcija, radiofonskih ostvarenja, stvaranje prvih konceptualnih radova, kompjuterskih grafika, video radova, ali i zapisivanja snova kao najraniji oblik višemedijske sinteze.

Za karijeru koja je trajala skoro sedam decenija, bio je nagrađen mnogim internacionalnim i domaćim priznanjima i nagradama za svoj muzički, literarni i vizuelni opus, prenosi "Tanjug". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije