Vizuelna umjetnost

Počeo uređivački maraton pisanja članaka na Vikipediji

Počeo uređivački maraton pisanja članaka na Vikipediji
Počeo uređivački maraton pisanja članaka na Vikipediji

VIŠEGRAD - U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Višegradu počeo je uređivački maraton, koji podrazumijeva pisanje članaka na Vikipediji na srpskom jeziku o prirodnim i kulturnim dobrima Republike Srpske.

Koordinator Vikimedijinih projekata u Republici Srpskoj Bojana Podgorica rekla je da će učenici, pod nadzorom nastavnika, pisati tekstove o zaštićenim spomenicima, te da će se onlajn pridružiti i korisnici iz drugih gradova Srpske i država u okruženju.

Podgorica je rekla da je ovo takmičenje dio projekta "Tragom duše" u okviru kojeg je prikupljeno oko 2.000 fotografija zaštićenih prirodnih i kulturno-istorijskih spomenika.

Prema njenim riječima, prikupljene fotografije upotpuniće članke na Vikipediji i obezbijediti predstavljanje ljepota i nasljeđa Republike Srpske na internetu.

"Najvredniji uređivač osvojiće simboličnu nagradu koja će biti dodijeljena na svečanoj izložbi pobjedničkih fotografija i predstavljanja baštine Republike Srpske", istakla je Podgorica.

Uređivački maraton organizuje Zajednica "Vikimedije" Republike Srpske i višegradski odbor Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta".

Podgorica je napomenula da je ova radionica samo jedan dio saradnje sa obrazovnim institucijama u Srpskoj sa kojima je uspostavljena saradnja na edukativnim projektima.

"Osnovna škola `Vuk Karadžić` prva je škola koja se uključila u saradnju na edukativnom projektu `Viki školarac` koji je namijenjen i prilagođen osnovnom obrazovanju", pojasnila je Podgorica.

Maraton traje do 20. septembra, a projekat je podržao Republički zavod za zaštitu prirodnog i kulturno-¬istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije