Vizuelna umjetnost

Mali ambasadori umjetnosti RS pušteni u svijet

Mali ambasadori umjetnosti RS pušteni u svijet
Foto: N.N. | Predstvljena "Umjetnost": Mali ambasadori umjetnosti RS pušteni u svijet

BANJALUKA - Poštanska markica "Umjetnost" sa motivom radova umjetnika Mladena Miljanovića i Radenka Milaka, učesnika Venecijanskog bijenala 2013, odnosno 2017. godine, predstavljena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), te preko "Pošta Srpske" puštena u opticaj.

S obzirom na to da je MSU RS bio predstavnik Bosne i Hercegovine na pomenutoj smotri vizuelne umjetnosti u Veneciji, "Pošte Srpske" su, kako je objasnila direktorica ove ustanove Jasminka Krivokuća, željele da izdanjem prigodne poštanske marke daju svoj doprinos u razvoju savremene umjetničke scene.

"Poštanska marka 'Umjetnost' izdata je na osnovu Programa o izdavanju poštanskih maraka i vrijednosnica za 2018. godinu nominalnih vrijednosti 0,90 i 1,70KM i u tiražu od 15.000 primjeraka. Uz prigodno izdanje, izdat je i FLC koverat u tiražu od 300 primjeraka. Autor ovog izdanja je Nebojša Đumić, grafički dizajner 'Pošta Srpske'", kazala je Krivokuća pojasnivši da je svaka poštanska marka koju "Pošte Srpske" izdaju mali ambasador Republike Srpkse, jer ona putem filatelista, pisama i paketa obiđe cijeli svijet.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, kazala je da prvi put institucija na čijem je čelu svoje aktivnosti predstavlja preko poštanske marke, te je stoga ova aktivnost za njih veoma značajna.

"Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti vidljivosti  i promociji savremene umjetnosti uopšte i da smo jednu novu ideju savremenog vizuelnog dizajna prenijeli i na polje kakav je dizajn poštanske marke. Na tome zahvaljujem Nebojši Đumiću, dizajneru 'Pošta Srpske', koji je osmislio ovo izdanje i koji je jedan nimalo lak zadatak uspio da prenese na vrlo mali zadati prostor", riječi su Sarite Vujković.

Ona je dodala i to da su motivi poštanske markice segmenti dva rada koja su bila izložena na Venecijanskom bijenalu, a koja su danas dio fondusa MSU RS.

Na prezentaciji poštanske marke "Umjetnost" prisutnima su se obratili i umjetnici Mladen Miljanović i Radenko Milak.

"Umjetnici obično posthumno dobiju markicu ili neki vid priznanja ovakve vrste, tako da Radenko i ja možemo biti sretni pošto smo među rijetkim koji su to ovako živi i zdravi dobili. S druge strane, mislim da je ovo jedan sjajan način da MSU RS promoviše radove koje ima u svom vlasništvu", rekao je Miljanović.

Njegov kolega Radenko Milak potvrdio je da je ovo sjajan način za afirmaciju promovisanja naše kulture uopšte u svijetu.

"Ovo je jedan put i način da se naša umjetnost i kolekcija muzeja i sve ono što je na neki način identitet našeg prostora, kroz neki drugi put ili neke druge medije, u ovom slučaju preko poštanske markice, nađe u svijetu i da nastavi u daljim godinama afirmisati vrijedne stvari naše kulture", zaključio je Milak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije